Jos teigimu, svarbiausia yra bendra sudėtis, kalorija nėra lygu kalorijai. ,,Gali būti tarsi identiškas kalorijų kiekis, tačiau sudėtis visai kitokia. Pavyzdžiui, visi žinome, kad šokoladas nėra sveika, o tuo tarpu galbūt tiek pat kalorijų turintis avokadas yra taurus, naudingas savo sudėtimi“, - sako A. Keturkienė.
Gydytoja savo konsultacijose taiko tiek klasikinės dietologijos, tiek ajurvedos žinias. Ji sako, jog klasikinėje dietologijoje žmonės visi tarsi vienodi, ajurvedoje yra išskiriami trys pagrindiniai kūno konstitucijos tipai, pagal kuriuos galima sužinoti, kiek žmogui aktualus kalorijų skaičiavimas. ,,Vienas tipas, kai žmogus lieknas, sausi plaukai, nagai, jo apetitas yra permainingas, jam valgyti retai yra blogai, jis valgo dažniau po mažiau. Toks žmogus norės dažniau valgyti, kalorijų skaičiavimas jam ne tiek aktualus“, - sako ji.
Gydytojos teigimu, kitas žmogaus tipas toks, jog asmuo apskritai nuolat norės valgyti, vos pavalgęs vėl ir vėl. Reikia tuomet išmokti, ką iš kada valgyti, o ne save kankinti skaičiuojant kalorijas.
Kai kuriems skaičiuoti kalorijas yra palanku
A.Keturkienė sako, kad trečiojo tipo žmogui, kuris linkęs kaupti kalorijas, storėti, kalorijų skaičiavimas būtų aktualesnis. Tokiam žmogui reikėtų valgyti retai, maistas neturėtų būti riebus, jis turi valgyti mažiau kaloringus produktus.
Visgi gydytoja pabrėžia, jog negalima visiems pritaikyti vieno patarimo dėl kalorijų skaičiavimo, nes kiekvienas esame individualus. ,,Kalorijos kalorijomis, reikia pagrinde žiūrėti, keik jų sudeginame, koks gyvenimo būdas, kokiu dienos metu suvalgoma labiausiai kaloringas maistas. Jeigu mes suvalgysime reikiamą kalorijų kiekį, bet viską nakčiai, tai tikrai nebus naudinga“, - teigia gydytoja.
Konsultuodama žmones specialistė pastebi, jog dažnai pacientai pagrindinį maisto kiekį suvalgo vakare grįžę po darbo, nes, anot jų, darbo metu tam nėra laiko. ,,Virškinimas geriausiai veikia pietų metu, todėl ne tiek svarbu skaičiuoti kalorijas kaip valgyti tada, kada palankiausia“, - sako A. Keturkienė.
Lieknėjimas sveikai
Gydytoja pabrėžia, jog svarbiausias aspektas yra ne kalorijų skaičiavimas, bet visuma. Anot jos, sveikas lieknėjimas yra tikras menas ir tai turėtų būti siekiamybė ,,Lieknėjama sveikai tuomet, kada mes valgome pagal šiuos tris aspektus: dienos laiką, sezoną, savo kūno konstitucijos tipą. Nes maistas arba sargdina, arba gydo. Renkamės patys“, - teigia ji.
Dar vienas svarbus aspektas, gydytojos A. Keturkienės teigimu, yra suprasti, jog žmogui pasakyti nevalgyti saldumynų ar dar ko nors nesveiko, nenaudingo – beprasmiška. Pirmiausiai derėtų gilintis, kodėl norisi vienokių ar kitokių produktų. Galbūt yra patiriamas stresas, kitos psichologinės problemos. Ir spręsti, pirmiausiai, jas, o ne norėti kokio nors produkto ir neleisti sau jo valgyti.
KALORIJŲ KIEKIAI MAISTO PRODUKTUOSE
(kalorijų skaičius ~100 g)
Uogos, vaisiai:
Arbūzas - 30 kcal
Avietės - 52 kcal
Bananai - 90 kcal
Braškės - 35 kcal
Citrinos - 25 kcal
Datulės (džiovintos) - 280 kcal
Greipfrutai - 30 kcal
Juodieji serbentai - 63 kcal
Kriaušės - 55 kcal
Melionai - 35 kcal
Mėlynės - 55 kcal
Obuoliai - 50 kcal
Razinos - 260 kcal
Slyvos - 50 kcal
Trešnės - 55 kcal
Vynuogės - 70 kcal
Vyšnios - 50 kcal
Daržovės:
Agurkai - 15 kcal
Avokadas - 228 kcal
Baklažanai - 24 kcal
Baltosios pupelės - 290 kcal
Brokoliniai kopūstai - 34 kcal
Bulvės (virtos) - 80 kcal
Bulvės (gruzdintos aliejuje) - 300 kcal
Burokėliai - 40 kcal
Cukinijos - 16 kcal
Kopūstai - 25 kcal
Lapinės salotos - 14 kcal
Lęšiai - 320 kcal
Moliūgai - 26 kcal
Morkos - 40 kcal
Paprikos - 30 kcal
Pievagrybiai - 22 kcal
Pomidorai - 18 kcal
Špinatai - 20 kcal
Žalieji žirneliai - 77 kcal
Riešutai ir sėklos:
Anakardžių riešutai 585 kcal
Bolivinės balandos 360 kcal
Burnočių sėklos 365 kcal
Graikiniai riešutai 690 kcal
Ispaninio šalavijo sėklos 490 kcal
Lazdynų riešutai 650 kcal
Linų sėmenys 530 kcal
Migdolai 580 kcal
Moliūgų sėklos 560 kcal
Saulėgrąžų sėklos 580 kcal
Sezamų sėklos 565 kcal
Žemės riešutai 560 kcal
Miltai ir kruopos:
Avižiniai dribsniai 370 kcal
Balta duona 300 kcal
Grikiai 340 kcal
Juoda duona 280 kcal
Kvietiniai miltai 330 kcal
Makaronai 330 kcal
Manų kruopos 350 kcal
Ryžiai 330 kcal
Spelta miltai 355 kcal
Spurgos 380 kcal
Sviestinės bandelės 320 kcal
Pieno produktai:
Grietinėlė (35 proc.) 340 kcal
Grietinė (30 proc.) 310 kcal
Ghi sviestas 850 kcal
Grietininiai ledai 220 kcal
Kefyras (3,5 riebumo) 65 kcal
Maskarponė 450 kcal Mocarela 260 kcal
Natūralus jogurtas 60 kcal
Parmezanas 400 kcal
Pasukos 40 kcal
Pienas (3,5 riebumo) 67 kcal
Sviestas (82 proc.) 740 kcal
Varškė (9 proc.) 150 kcal
Mėsa, žuvis, kiaušiniai:
Jautienos išpjova 140 kcal
Kiaulienos išpjova 180 kcal
Kalakutienos filė 107 kcal
Krevetės 105 kcal
Lašiniai 770 kcal
Lašišų filė 220 kcal
Midijos 70 kcal
Pieniškos dešrelės 300 kcal
Putpelių kiaušiniai 165 kcal
Rūkyta dešra 430 kcal
Silkės (marinuotos) 160 kcal
Triušiena 140 kcal
Tunų konservai savo sultyse 110 kcal
Virta dešra 350 kcal
Vištienos filė 105 kcal
Vištų kiaušiniai 157 kcal
Dažniausi maisto priedai:
Alyvuogių aliejus 810 kcal
Cukrus 400 kcal
Juodieji pipirai 260 kcal
Garstyčios 80 kcal
Kečupas 100 kcal
Majonezas 650 kcal
Medus 320 kcal
Obuolių actas 20 kcal