Žolininkas Marius Lasinskas naujienų portalui tv3.lt sako, kad tai – aukso vertės sėklytės, kurias turėtų valgyti kiekvienas iš mūsų.
„Kiaulpienių žydėjimo fazės pasikeitė, iš saulyčių jos virto mėnuliukais – pilkais pūkeliais su sėklytėmis, kurios yra angliavandenių, baltymų ir riebalų derinys. Ten galima ieškoti viso gėrio, apie kurį tik galima pagalvoti“, - sako žolininkas.
Viskas, ką reikėtų padaryti, tai atskirti sėklytes nuo pūkelių: „Pūkai nukrinta arba nusprenda, o ant galiuko lieka sėklytės. Jeigu jos visiškai išdžiuvusios ir švarios bei sausos, tada galima tiesiai dėti į salotas, gardinti kokteilius.
Jeigu nuskynėte dar šiek tiek drėgnas po nakties, išberkite jas ant drobinio rankšluostėlio ir leiskite natūraliai išdžiūti.
Geriausia kiaulpienių sėklytes rinkti vidurdienį, apie 12-13 valandą, kai rasa jau būna išdžiūvusi“, - aiškina pašnekovas.
Norintiems išsisaugoti atsargų žiemai, išdžiovintas sėklytes galite dėti į drobinius ar medvilninius maišelius bei sausai laikyti iki žiemos.
Nepamatuojama nauda
Šios kiaulpieių sėklytės apsaugo nuo ligų ir erina kepenų, žarnyno, kasos veiklą, atmintį, mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja svorį, stiprina nervų sistemą ir padeda nuo visokių kitų negalavimų.
Liaudies medicinoje vartojami ekstraktai, trauktinės ir užpilai, gaminami iš kiaulpienių šaknų.
Pienėse daug vitaminų A, B, C ir E, taip pat kalio, natrio, mangano, aliuminio, geležies, vario, kalcio. Galbūt todėl jos iš senų laikų vadinamos gyvybės eliksyru.
Žieduose atsiskleidžia skonis
Dar didesnę naudą žmogaus organizmui suteikia kiaulpienių žiedai. Jų, pasak pašnekovo, kasdien galima suvalgyti 5-7. Vis tik kiekvieną kartą reikia jausti ribas ir gerai įvertinti, kiek žiedų galima suvalgyti.
„Visas vaistažoles, žoleles ar kitus vaistinius augalus vartoti galima 7 dienas iš eilės, o tada rekomenduojama padaryti bent jau trijų dienų pertrauką.
Nuskintas kiaulpienes reikia nupūsti nuo galimų muselių ir dulkių, o tada paprastai suvalgyti. Kandi su visu žiedu, žaliąja dalimi. Tada geriausiai atsiskleidžia skoniai: kartumas, saldumas ir rūgštumas.
Kiaulpienių žiedai puikiai tinka virškinimo trakto ir kepenų veiklai gerinti“, – komentuoja žolininkas.
Suvalgė 100 kiaulpienių
Ekspertas pataria žoleles bei kiaulpienes valgyti ryte, ant tuščio skrandžio, prieš pusryčius, arba praėjus porai valandų po valgio.
Vis tik apribojimai yra reikalingi tuo atveju, jeigu skundžiatės padidėjusiu rūgštingumu. Apriboti vaistažolių ar kiaulpienių vartojimą reikėtų ir sergant lėtinėmis ligomis. Tokiu atveju prieš jų vartojimą patariama pasikonsultuoti su medikais.
Nepadauginti kiaulpienių reikėtų ir vaikams, mat jiems nuo šių žiedų gali pasireikšti pykinimas ar net vėmimas.
„Ribas reikia jausti visais atvejais. Kartą žmogus suvalgė 100 kiaulpienių ir ėmė labai stipriai viduriuoti. Būtent dėl to visi kartoja, kad saikas yra pats svarbiausias, kai kalbame apie mitybą at sveikatą“ – teigia M. Lasinskas.
Galima šaldyti
Nors žolininkas įsitikinęs, kad valgyti kiaulpienių žiedus yra sveikiausia ką tik nuskintus, vis tik, jeigu norite, galite ir šaldyti žiedelius.
Tai patariama daryti tokiu pačiu principu, kaip ir šaldant krapus, petražoles ar kitus prieskoninius augalus.