Įtariama, kad moteris suvalgė nuodingų smailiažvynių žvynabudėlėlių, supainiojusi jas su valgomomis skėtinėmis žvynabudėmis.
Mirtis dėl supainiotų grybų
Mikologas bei grybų tyrinėtojas Ernestas Kutorga naujienų portalui TV3.lt tvirtino, kad renkant grybus būtina išlikti apdairiais ir šiukštu į pintinę neimti neatpažinto grybo.
„Šiuo atveju grybautoja, tikėtina, supainiojo iš išvaizdos labai panašius grybus. Skėtinė žvynabudė yra valgoma ir grybautojų pamėgta, tačiau smailiažvynė žvynabudėlė – nuodinga.
Vis dėlto, jos nuodingumas neprilygsta žaliąjai musmirei, kurios kąsnelio užtenka, kad organizmas būtų mirtinai apnuodytas.
Viskas priklauso nuo grybų paruošimo. Jei jie yra kelis kartus apverdami, tikėtina, kad visi toksinai pasišalins. Tokiu atveju jie nebus pavojingi sveikatai.
Žvynabudes mėgstama paniruoti miltuose ir tada kepti. Jos dažniausiai nėra verdamos, todėl, tikėtina, kad buvo per neapdairumą ar skubėjimą paimta nuodingoji smailiažvynė žvynabudėlė. Ji nebuvo apvirta, todėl ir sukėlė apsinuodijimą“, - kalbėjo mikologas.
Grybus būtina apvirti
Jis teigė, jog dažniausiai po lietaus pasikeičia grybų spalvos, todėl tampa sudėtinga atskirti net ir tuos, kurie atrodo nepanašūs vieni į kitus.
„Būtina domėtis grybais. Tai galima daryti vartant specialią literatūrą, ieškant informacijos internete.
Taip pat kiekviena šeimininkė privalo žinoti, kaip ruošti grybus, kad šeima liktų sveika. Visi grybai, pageidautina, turėtų būti apverdami bent kelis kartus, kad juose neliktų toksinių medžiagų“, - aiškino specialistas.
Pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus, pašnekovas ragina, visų pirma, skubėti į ligoninės priimamąjį ir stengtis gerti kaip įmanoma daugiau vandens. Tik skysčiai, pasak jo, gali išvalyti apnuodytą organizmą.
Grybų turėtų vengti arba valgyti itin mažomis porcijomis vaikai bei vyresnio amžiaus žmonės, kurių skrandis bei virškinimo sistema yra jautresnė.
Mikologas E.Kutorga tvirtino, kad į grybuose esančius toksinus žmonių organizmai reaguoja skirtingai, todėl natūralu, kad vieni šeimos nariai galėjo apsinuodyti ir pasveikti, o moteriai, kurios organizmas bei virškinimo sistema buvo jautresnė, baigtis mirtimi.
Aukso vertės patarimai grybaujantiems
Naujienų portalui TV3.lt vaistininkė Danutė Bubnietė yra teikusi esminių patarimų grybautojams.
Dažniausiai apsinuodijama ne itin nuodingais arba netinkamai paruoštais grybais. Juose esančios kenksmingos medžiagos sudirgina virškinamąjį traktą.
Vis dėlto vaistininkė turi kitokią nuomonę apie vandens gėrimą, kurį stipriai palaiko mikologas E.Kutorga.
„Suvalgius tokių grybų, po kelių valandų prasideda skrandžio ir pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Apsinuodijusį žmogų reikia nedelsiant paguldyti, nes gali būti sutrikusi širdies veikla. „Jokiu būdu negalima duoti gerti vandens, nes su juo dar daugiau nuodingųjų medžiagų pateks į žarnyną“, – patarė ji.
Apsinuodijusiam žmogui būtina išplauti skrandį arba bandyti sukelti vėmimą.
Jei nukentėjusysis nesąmoningas, reikia paguldyti jį ant šono, pasirūpinti, kad neužspringtų, jei vemia. Tik vėliau, atsikračius suvalgyto maisto, galima duoti išgerti 1–2 litrus šilto vandens, kišti pirštus į burną, dirginti ryklę, kol skrandyje nieko neliks. Išplovus skrandį nusilpusiam žmogui galima duoti išgerti arbatos.
„Atlikus pirmuosius pagalbos veiksmus, būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją“, – patikino ji.
Apsinuodijimo mirtinai nuodingais grybais požymiai iš pradžių būna tokie patys, tačiau vėliau sutrinka kepenų, kraujo krešėjimo sistemos veikla, nustoja funkcionuoti inkstai.
Apsinuodijus musmirėmis, labai greitai pasireiškia traukuliai, žmogus netenka sąmonės. Tuomet apie skrandžio valymą namuose negali būti nė kalbos, nukentėjusįjį skubiai reikia gabenti į gydymo įstaigą ar kviesti greitąją medicinos pagalbą.