Spygliuoti ir kibūs augalo žiedeliai visiems gerai žinomi iš vaikystės. Neretai šiuos žiedus parsinešame prikibusius prie drabužių, ilgiau pabraidę po žolę ar kemsynus. Tai – varnalėšos, liaudyje dėl savo žiedų kibumo ir lipšnumo dar vadinamos Kibiais. Pasirodo, varnalėša, kuri dažnai laikoma piktžole, yra naudinga nuo šaknų iki žiedų. Tai patvirtina ir žolininkai, teigiantys, kad šiuo augalu galima pagydyti bene visas ligas.
Karštą vasaros dieną didesniais varnalėšos lapais galima užsidengti netgi galvą – lapai, prisotinti naudingųjų medžiagų, apsaugo nuo persikaitinimo.
Naudoti lapelius maistui derėtų pirmaisiais augalo metais ir kol žiedelių dar nėra. Tuomet varnalėšos lapų skonis, pasak žolininko, pasakiškas – panašus į šiuo metu augančios garšvos. Vaistinių augalų žinovas sako, kad vitaminų galima prisiragauti ir bevaikštant gamtoje, nors tai ir nėra labai įprasta.
Na, o dar viena varnalėšos ypatinga savybė ta, kad ji gali atstoti kavą. Išdžiovinus augalo šaknis, jas paskrudinus ir sumalus, išgaunami kavą primenantys milteliai. Beje, šaknis kasti reikėtų rudenį. Ne ką mažiau naudos atneša ir varnalėšos sėklos, esančios spygliuotame žiedelyje.
Žolininkas savo rankose laiko ir kitų vaistinių augalų puokštę: kraujažolę, raudonėlį, cikoriją. Pridėjus dar ir varnalėšą, naudingos medžiagos organizmui kaipmat garantuotos.
Specialistas pataria suskubti ir iki žolinių prisirinkti pilnus glėbius vaistinių augalų, kol jie dar žydi. Norintiems pasisemti sveikatos iš varnalėšų, sekti augalo gyvavimo ciklą ir mėgautis šaknimis, lapais ar žiedais.
Plačiau apie TV3 reportaže