• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudens karalius moliūgas – ne tik puiki puošmena, bet ir be galo maistinga daržovė rudeniniams patiekalams gaminti. Jei nusibodo moliūgų sriuba, mitybos specialistai ragina iš moliūgų kepti kugelį arba kasdien išsispausti po stiklinę sulčių.

Rudens karalius moliūgas – ne tik puiki puošmena, bet ir be galo maistinga daržovė rudeniniams patiekalams gaminti. Jei nusibodo moliūgų sriuba, mitybos specialistai ragina iš moliūgų kepti kugelį arba kasdien išsispausti po stiklinę sulčių.

REKLAMA

Vilniaus Kalvarijų turguje sultis spaudžianti Mažena pasakoja, kad sveika mityba ir kasdienė šviežiai spaustų sulčių stiklinė išgydė ją nuo sveikatos negalavimų, o dabar šiuo atradimu esą norinti pasidalyti su kitais.

Savame sode užaugintos daržovės ir vaisiai – populiariausi sulčių ingredientai. Šį sezoną moteris pasakoja užauginusi 30 moliūgų. Juos visus ir tikisi išspausti bei pasiūlyti savo klientams.

„Moliūgas turtingesnis netgi už morkytę. Turi daugiau tris ar keturis kartus betakarotino“, – pasakoja „Šviežių sulčių“ šeimininkė Mažena Golombovskaja.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kam neteko ragauti moliūgų sulčių ir bijo gryno jų skonio, galima maišyti ir su kitomis daržovėmis bei vaisiais.

„Dėl skonio galima pagerinti ir su ananasais, ir imbierą galima įdėti, ir morkytę“, – sako M. Golombovskaja.

REKLAMA

Pati Mažena sako, kad mėgsta daržovinius kokteilius bei sultis. Moliūgą derina kad ir su pomidorais.

„Aš tai mėgėja pomidorų, kai yra sezonas pomidorų. Tai pomidoras, topinambas ir moliūgas irgi įeina į tą grupę“, – sako Mažena.

Dietistė Vaida Kurpienė taip pat giria moliūgų maistines savybes ir sako, kad tai puiki daržovė, turinti labai mažai kalorijų. Moliūguose yra 26 kilokalorijos šimtame gramų.

REKLAMA
REKLAMA

„Puikiausiai tinka rudeniui, kurie yra laikomi stiprūs antioksidantai tai reiškia medžiagos, kurios taiso žalą, kurią mums pridaro nervai, blogi įpročiai, neteisinga mityba“, – teigia V. Kurpienė.

Bene daugiausia moliūgų turbūt sunaudojama verdant moliūgų sriubą. O jos – daugybė variacijų. Greitai, paprastai paruošiama ir labai maistinga. Tiesa, naudingų medžiagų mažiau termiškai apdorotose daržovėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats geriausias būdas, kurį mažai, kas žino – tai yra naudoti šviežią. Tiesa tam dažniausiai tinka ne visos moliūgų rūšys. Puikiai tinka muskatinis, toks tamsiai žalias, sviestinis – varpelio formos. Jo, beje, parduotuvėse yra visus metus pirkti. Pjaustom šiaudeliais, dedam į įvairiausias salotas“, – sako V. Kurpienė.

Sutarkuotą moliūgą galima naudoti ir kepant blynus, netgi maišyti su bulvių tarkiais kepant kugelį. O dorojant moliūgą patariama nepamiršti išsaugoti ir jo sėklų.

Susipjausčius moliūgą kubeliais pravartu susišaldyti kameroje, tada maistingos daržovės turėsite visus metus, pavyzdžiui, troškiniams ar sriuboms.

Daugiau patarimų – vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų