Daugelis daržininkų kopūstus augina dėl galimybės juos naudoti šviežius, todėl panagrinėkime geriausius kopūstų laikymo būdus, rašoma gardeningknowhow.com.
Kaip laikyti kopūstus?
Įprastai visas kopūstų derlius nuimamas iš karto. Nuspręsti, ką daryti su kopūstais, gali būti sudėtinga. Dėl stipraus skonio kopūstų nerekomenduojama konservuoti.
Juos galima užšaldyti ir naudoti virtiems patiekalams, sriuboms ir troškiniams gaminti. Kitas populiarus kopūstų panaudojimo būdas – rauginti kopūstai.
Kopūstams laikyti reikia vėsios ir drėgnos aplinkos. Idealiai tinka rūsys, bet galima naudoti ir šaldytuvą. Kad švieži kopūstai kuo ilgiau išliktų tinkami vartoti, laikykite juos nuo 0 °C iki 4 °C temperatūroje.
Stenkitės, kad oro drėgnumas būtų 95 proc. Laikant kopūstus šaldytuve, drėgmę išlaikysite suvynioję kopūsto galvą į drėgną popierinį rankšluostį ir įdėję į pravertą plastikinį maišelį.
Tinkama kopūstų priežiūra po derliaus nuėmimo taip pat gali padėti kopūstams ilgiau išlikti šviežiems. Kad neprarastų drėgmės, kopūstų derlių nuimkite vėsiuoju paros metu ir nepalikite šviežiai nuskintų kopūstų tiesioginiuose saulės spinduliuose.
Atsargiai sudėkite kopūstus į kartonines dėžes arba krepšius, kad vežant jie nesusitrenktų ir nepradėtų pūti.
Kopūstų laikymo patarimai
Tokios kopūstų veislės, kaip „Super Red 80“, „Late Flat Dutch“ ir „Brunswick“, gerai išsilaiko lauke ir pasižymi puikiomis sandėliavimo savybėmis. Derlių nuimkite tinkamu laiku.
Nesubrendusios kopūstų galvos, taip pat tos, kurios nukentėjo nuo šalnų ar šalčio, laikosi ne taip gerai, kaip tos, kurios nuimtos tinkamu laiku.
Norėdami patikrinti, ar kopūstai subrendę, švelniai suspauskite kopūsto galvutę. Skynimui tinkami kopūstai yra tvirti.
Kopūsta nupjaukite, o ne sukite. Kopūstus nuimkite aštriu peiliu nupjaudami kotą prie pat galvos. Susukdami stiebą galite pažeisti galvutę ir sutrumpinti jų šviežumo laiką.
Neužkrėskite kopūstų kryžmine tarša. Laikydami kopūstus šaldytuve, laikykite juos atokiau nuo mėsos ar kitų teršalų.
Suvyniokite galvas į laikraštį ir išdėliokite jas rūsio lentynose 5-8 cm atstumu viena nuo kitos. Tokiu būdu sugedus vienai galvai, ji nesugadins aplinkinių kopūstų galvų. Pageltusias ar sugedusias galvas kuo greičiau išimkite ir išmeskite.
Laikantis šių paprastų rekomendacijų, šviežius kopūstus šaldytuve galima laikyti nuo dviejų iki trijų mėnesių. Vėsiame rūsyje laikomi kopūstai gali išlikti švieži iki šešių mėnesių.