• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dzūkiškos bandos – vienų lietuvių dievinamas, o kitų nė neragautas patiekalas. Tačiau TV3 laida „La maistas. Iššūkis“ – puiki proga su tokias patiekalais susipažinti. Būtent todėl Elena Karalienė šį sekmadienį pasiraitojo rankoves būtent šiam bulvių patiekalui. O su kokiu visiems puikiai žinomu ir daugelio net mėgstamiausiu patiekalu į tai atsakyti bandė Gian Luca Demarco?

Dzūkiškos bandos – vienų lietuvių dievinamas, o kitų nė neragautas patiekalas. Tačiau TV3 laida „La maistas. Iššūkis“ – puiki proga su tokias patiekalais susipažinti. Būtent todėl Elena Karalienė šį sekmadienį pasiraitojo rankoves būtent šiam bulvių patiekalui. O su kokiu visiems puikiai žinomu ir daugelio net mėgstamiausiu patiekalu į tai atsakyti bandė Gian Luca Demarco?

REKLAMA

Bandos – iš bulvių gaminamas senovės dzūkų kulinarinis paveldas, kepamas ant džiovintų kopūstų lapų beržinėmis malkomis iškūrentoje duonkepėje. Gerai įkaitintoje krosnyje tokios bandos iškepa per 15–20 minučių, o šiandien jas galima išsikepti ir savo namų orkaitėje. Dzūkiškos bandos – ne tik nuostabus skonis, bet ir tikras gastronominis nuotykis!

O kaip į dzūkiškos bandos iššūkį atsakė Gian Luca? Jis, bandą palyginęs su lietuviška pica ir pats šiandien kepė picą. Tik, žinoma, itališką ir labai ypatingą.

REKLAMA
REKLAMA

Pica su mortadela kumpiu ir pistacijų kremu

Tešlai:

  • 600 gramų kvietinių miltų (00 rūšies);
  • 300 mililitrų vandens;
  • 22 gramai druskos;
  • 12 gramų šlapių mielių.

Padažui:

REKLAMA
  • 300 mililitrų pomidorų;
  • 1 sauja raudonėlio;
  • Druskos;
  • Alyvuogių aliejaus.

Picai:

  • Pistacijų pastos;
  • „Philadelphia Original“ tepamo sūrio;
  • Mortadela kumpio;
  • Mocarelos sūrio.

Ruošiame picos tešlą: mieles beriame į vandenį, gerai išmaišome, beriame miltus. Viską gerai išminkome. Pilame likusį kiekį vandens ir druską. Rankomis suformuotą tešlą dedame į dubenį ir kelioms valandoms paliekame šaldytuve pailsėti.

Ruošiame padažą: sumaišome trintus pomidorus su raudonėliu, druska ir alyvuogių aliejumi.

Pailsėjus tešlai, imame rutuliuką ir rankomis formuojame picos padą. Tepame pomidorų padažu ir dedame pusę mocarelos. Pagardiname kumpiu, pistacijų ir sūrio kremu. Picą kepame 230 laipsnių orkaitėje 35 minutes.

REKLAMA
REKLAMA

Dzūkiška banda su daryciniu

Reikės:

  • 10 žalių bulvių;
  • 5 virtų bulvių;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 100 g šalto rūkymo šoninės;
  • 180 g varškės;
  • 100 g grietinės.

Eiga: Žalias bulves sutarkuojame ir sumaišome su virtomis trintomis bulvėmis ir svogūnu. Gerai nusunkiame ir pagardiname druska. Masę klojame ant išmirkyto džiovinto kopūsto lapo. Kepame 1 valandą gerai iškūrentame pečiuje arba orkaitėje.

Ruošiame padažą: smulkiai pjaustytą šoninę pakepiname su svogūnu.

Gaminame darycinį: sumaišome varškę, grietinę, smulkintu česnaku ir krapais.

Iškepusią bandą suplėšome norimo dydžio gabalėliais, užpilame spirgučių padažu ir patiekiame su daryciniu.

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų