• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Itin ankstyvas šiųmetis sulos sezonas jau ritasi į pabaigą. Sulos mėgėjai klevų sulą tvirtina ragavę kaip niekad anksti – vasario pradžioje, o dabar džiaugiasi beržų dosnumu.

Itin ankstyvas šiųmetis sulos sezonas jau ritasi į pabaigą. Sulos mėgėjai klevų sulą tvirtina ragavę kaip niekad anksti – vasario pradžioje, o dabar džiaugiasi beržų dosnumu.

REKLAMA

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad medžių dosniai dovanojamu gėrimu reikia mėgautis saikingai ir nepervertinti jo naudos.

Daugiau apie tai – TV3 žiniose.

Panevėžietis Vytautas miške netoli Panevėžio tikrina paliktas talpas prie kelių beržų. Sako, dabar jo mėgstamiausios – beržų sulos – sezonas. 

Pasak Vytauto, beržai šiemet išties dosnūs. Tiesa, kaip pastebi gamtos žinovas, sulos lašėjimas jau lėtėja. Vytautas atvirauja, per sezoną stengiasi iki soties pasimėgauti sula. Tiki jos nauda. 

Panevėžiečiai mėgaujasi

Iš po žiemos reikia, kad išvalytų, vis tiek buvo Kalėdos, Nauji metai, buvo kokie baliai, reikia išvalyt, pavasarį būt žvaliam“, – sako panevėžietis Vytautas. 

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžietis Petras šviežutėlės sulos džiaugiasi gavęs turguje. Sako, pats nebeturi galimybės prisileisti, kaip anksčiau, tėviškėje.

REKLAMA

Bačkom didžiulėm prisileisdavom, vasarą labai gerai, avižų užpili, užželia, padarai skylutę, kad pasemti, labai gerai“, – prisimena panevėžietis Petras. 

Panevėžietė Vanda tvirtina, kad per sulos sezoną stengiasi kuo daugiau jos išgerti. Kasdien maždaug po litrą.

Man labai skanu ir antras dalykas, kažkaip kalbėjau su gydytoja, sako, labai gerai valo inkstus, kadangi senas žmogus esu ir dar diabetikė, tai žinot, tuos inkstus pravalyt labai gerai“, – teigia panevėžietė Vanda. 

REKLAMA
REKLAMA

Sula sveikiau

Pasak sula prekiaujančios Stanislavos, šiemet sulos sezonas kaip niekad ankstyvas. Klevų sulos jau ragavo vasario 8-ąją. Dabar esą pats laikas mėgautis beržų sula. Ši mažiau saldesnė nei klevų.

Jeigu tik žiema šaltesnė, sula saldesnė, daugiau bėga, jeigu žiema ne tokia šalta, tada sulos mažiau ir ji ne tokia saldi būna“, – sako prekeivė Stanislava. 

Sulos iš draugo sodybos atvežė ir Vida. Sako, ir patys labai mėgsta šį pavasarinį gėrimą. Žmonės esą sulą ir raugia, ir šaldo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sula gi sveika, daug geriau negu tos sultys visokios“, – komentuoja prekeivė Vida. 

Vida sako, per dvi paras iš vieno medžio jai pribėga maždaug 10 litrų sulos.

Kuo storesnis beržas, tuo daugiau sulos duoda, iš mažo aš negręžiau net, gaila žalot mažą“, – sako prekeivė.

Du litrai – pusantro euro

Už dviejų litrų butelį sulos prekeiviai prašo pusantro euro.

Pernai mažiau sulos buvo brangiau, po eurą, šiemet pigiau išeina, todėl, kad daugiau sulos, daugiau prileidžiam“, – pasakoja Stanislava. 

REKLAMA

Pagalvokit, kiek reikia išleist, kiek dirbt reikia žmonėms, pats kai neturiu kur prisileist, nusiperki ir viskas“, – teigia panevėžietis Kęstutis. 

O štai dietistė pataria nepervertinti šio pavasarinio gėrimo.

„Klinikiniais tyrimais tikrai nėra įrodyta stebuklingas, mistinis ir visų visaip aprašytas sulos poveikis. Na, bet žinoma, suloje mes galime sutikti mikro, makro elementų įvairiausių, daugiausia kalcio ir kalio, taip pat cukrų natūralių“, – teigia dietistė Deimantė Garšvinskė. 

Kaip ir viską, taip ir sulą, mitybos specialistė pataria skanauti su saiku. O gamtos žinovai primena, kad sulos sezonas trumpas. Tad norintys pasimėgauti sula dar galės maždaug iki Velykų.

Daugiau apie sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio viršuje. 

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų