Atsako gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas.
Bobausiai, nors ir labai kvapnūs, yra nuodingi grybai – juose esanti veiklioji medžiaga giromitrinas kenkia kepenims. Tačiau žmonės vis tiek juos valgo. Todėl prasidėjus bobausių sezonui, kasmet pas medikus patenka šiais grybais apsinuodijusių žmonių. Taip galbūt nenutiktų, jei bobausiai būtų tinkamai paruošiami. Bobausius reikia virti tris kartus po penkias minutes, kaskart vis švariame vandenyje. Nukoštų grybų plauti nebūtina, svarbiausia virti tiek laiko, kiek nurodyta. Taip išvirtus bobausius drąsiai galėsite ruošti pagal savo skonį. Beje, nors ir be galo kvapnus, bobausių sultinio valgyti negalima, nes grybus verdant į vandenį išsiskiria visi nuodai, tad vyliui jo paragauti arba panaudoti sriubai reikėtų atsispirti.
Bobausius ,,nukenksminti“ galima ir kitaip. Suverkite grybus ant siūlo ar virvelės ir pakabinkite skersvėjo košiamoje vietoje. Tiesa, iš kumščio dydžio grybo po pusės metų liks tik mažas rutuliukas, tačiau jame nebeliks ir nuodingosios medžiagos. Išdžiovintus bobausius galima sumalti ir naudoti kaip prieskonius kitiems patiekalams gardinti. Tačiau turėkite omenyje, kad nuodingus grybus galima džiovinti tik taip – džiovinant orkaitėje arba ant palangės nuodingoji medžiaga nepasišalins.
Jei vis dėlto užvalgėte netinkamai paruoštų bobausių ir pasijutote blogai, skubėkite pas gydytoją. Uždelsus giromitrinas gali pažeisti kepenis, todėl pradeda vystytis gelta, gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra organizme, vėliau – ir širdies ritmas.