• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje gyvenanti grupės „Man-go“ narė ir pedagoginės psichologijos specialistė Gabija Sruogiūtė-Stašienė artimuosius bei draugus stebina ne tik savo balsu, bet ir konditerijos šedevrais. Ir nors moteris juokauja, kad nemėgsta gaminti maisto, kai kalba pasisuka apie saldumynus – ji su mielu noru, turėdama laisvo laiko, sukiojasi virtuvėje, ir kepa burnoje tirpstančius tortus.   

Klaipėdoje gyvenanti grupės „Man-go“ narė ir pedagoginės psichologijos specialistė Gabija Sruogiūtė-Stašienė artimuosius bei draugus stebina ne tik savo balsu, bet ir konditerijos šedevrais. Ir nors moteris juokauja, kad nemėgsta gaminti maisto, kai kalba pasisuka apie saldumynus – ji su mielu noru, turėdama laisvo laiko, sukiojasi virtuvėje, ir kepa burnoje tirpstančius tortus.   

REKLAMA

Gabija pripažįsta, kad tortų gamyba jai – itin širdžiai miela veikla, mat ji pati yra didelė saldumynų mėgėja. O taip pat šis užsiėmimas ją traukia ir dėl to, kad gamindama tortus ir juos dekoruodama, moteris gali atskleisti savo kūrybiškąją pusę.

„Aš labai mėgstu estetiką, grožį ir tą tortą galima kaip nors gražiai papuošti ir pateikti. Būna darbų, kuriuos padarai ir nematai apčiuopiamo rezultato, o su tortu tas rezultatas yra – jis džiugina ir akį, ir tuo pačiu skanu“, – šypsosi ji. 

REKLAMA
REKLAMA

Gaminti tortus įkvėpė draugė

Pirmą kartą pagaminti tortą Gabija pabandė prieš keletą metų, kai dar buvo studentė. Tą padaryti ją paskatino labai gera studijų laikų draugė, kurios kepamais tortais moteris visuomet žavėjosi:

REKLAMA

„Pagalvojau, kodėl gi aš negalėčiau pabandyti? Paprašiau jos recepto ir ji mielai sutiko pagelbėti. Nemeluosiu, pirmieji tortai buvo patyrę fiasko, nes reikia išmanyti, ir kaip grietinėlę plakti, ir prietaisų reikia turėti, kad viskas lengviau ir sklandžiau išeitų.

Tikrai tekdavo paskambinti ir klausti, kaip ką daryti. Tačiau ji buvo mano įkvepėja ir paskatino daryti tuos tortus.  O po to, kai perpratau sistemą, tai ir pačiai buvo paprasčiau – rasdavau receptų internete, kartais juos pakoreguodavau ar sugalvodavau pati.“

REKLAMA
REKLAMA

Užkietėjusi saldumynų fanė

Gyvenime iššūkius mėgstanti moteris gamindama pirmąjį tortą nusprendė pasirinkti ne patį lengviausią kelią ir iškepti savo mėgstamiausią „Snickers“ tortą.

„Mano pats mėgstamiausias tortas yra „Snickers“, dėl to aš ir pasirinkau jį bandyti patį pirmą. Suvokiu, kad jis gan saldus ir žmogus turi stipriai mėgti saldumynus, kad jam patiktų.

Aš, kaip didelė saldumynų mėgėja, galėčiau valgyti vieną to torto įdarą, kuriame yra „Rududu“ su skrudintais ir sūdytais žemės riešutais. Mmm…“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors šio skanėsto gamyba, iš tuo metu dar patirties konditerijos srityje neturėjusios Gabijos, pareikalavo nemažai pastangų, pirmasis bandymas, pasak Gabijos, pavyko gana neblogai.

„Man gaminant „Snickers“ tortą neišėjo išplakti grietinėlės ir teko kitą dieną pirkti kitos ir plakti vėl. Tai galutiniam rezultate jis išėjo, bet reikėjo daugiau pastangų.

Vizualiai jis neatrodė blogai ir buvo skanus, bet jo gaminimo kelias buvo ilgesnis ir kepimo metu teko susierzinti, kad ne viskas išeina kaip sviestu tepta“, – šypsosi atlikėja ir psichologė. 

REKLAMA

Moteris pasakoja, kad pradėjus gaminti tortus sunkiausia jai būdavo tinkamai paruošti grietinėlę, tačiau bėgant laikui jos įgūdžiai tobulėjo ir nesėkmių pasitaikydavo vis rečiau.

„Man visada sunkiausias dalykas buvo grietinėlės plakimas. Kadangi esu perfekcionistė, tai iš to noro viską gerai padaryti dažnai perplaku. Arba būna, kad tiesiog nesiplaka, arba išsiplaka ir sutyžta. Tačiau dabar esu atradusi grietinėlės standiklį, kurį naudojant retai tenka patirti fiasko.“

REKLAMA

Šeima negaili pagyrų

Tortų gamyba Gabija užsiima jau ketverius metus, tačiau tai kol kas tai yra tik moters laisvalaikio hobis. Derinant muzikinę karjerą su psichologės darbu, laiko sukiotis virtuvėje ir gaminti kruopštumo reikalaujančius kulinarinius šedevrus lieka nedaug, todėl dažniausiai Gabija tortus gamina tik įvairių švenčių progoms.

„Paskutinį kartą gaminau „Raffaelo“ tortą vyro gimtadienio proga ir dažniausiai gaminu įvairioms šventėms, nes, jeigu nori viską atlikti gerai, tai užtrunka tikrai nemažai laiko. Vien torto pagaminimas trunka vieną dieną, nes pati kepu biskvitą ir darau įdarą. O kai tortas sustingsta, antra diena būna skiriama puošybai. Tai pilnai pagaminti tortą reikia apie poros dienų“, – pasakoja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris pasakoja savo konditerijos šedevrais lepinanti artimuosius ir draugus, kurie ir yra pirmieji bei ištikimiausieji jos tortų degustatoriai ir niekuomet Gabijai negaili komplimentų.

„Man turbūt didžiausias įvertinimas būna, kai žmogus paragauja ir sako: „O geras, galėsi ir mano gimtadieniui pagaminti, gal priimi užsakymus?“ Tada suprantu, kad man tikrai pavyko pagaminti skaniai. Arba kai paprašo pasidalinti receptu. Tuomet irgi suvokiu, kad geras kepinys išėjo.“

REKLAMA

Pasidalijusi savo kepinių nuotraukomis Gabija netgi neretai sulaukia klausimų, ar galėtų pagaminti tortą pagal užsakymą, o draugai taip pat klausia, ar ji neplanuoja aktyviau užsiimti šia veikla, tačiau pati Gabija sako kol kas tokių planų neturinti:

„Šeimyna visada džiaugiasi mano tortais, būna, kad ir iš draugų susilaukiu prašymų ar jie pajuokaudami klausia, kada atsidarysiu kokią nors desertų studiją.

Jeigu kažkada nusibos esamos veiklos ar nebebus tam motyvacijos, tai gal susišvies, kad reikia į tai pasinerti. Tačiau kol kas šis mano hobis skirtas artimam žmonių ratui, nes tam reikia laiko“, – sako atlikėja ir psichologė.

REKLAMA

Didžiausias iššūkis – vestuvių metinių tortas

Gabija džiaugiasi, kad per visą laiką, kiek ji užsiima tortų gamyba, dar niekada neteko išmesti nepavykusio torto ir gaminti per naują, nes tai, pasak moters, priverstų suabejoti jos kulinariniais sugebėjimais. Tačiau pašnekovė teigia, kad bet kokią kulinarijos klaidą įmanoma ištaisyti, svarbu nebijoti eksperimentuoti:

„Manau, kad gaminant tortą galima visada išgelbėti situaciją – kažkaip palaviruoti ir pakeisti receptą, tiesiog reikia turėti fantazijos ir nebijoti eksperimentuoti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas daugiausiai streso gaminant tortą Gabijai teko patirti maždaug prieš metus, kai kartu su vyru, krepšininku Mindaugu, nusprendė suorganizuoti „popierinių“ vestuvių šventę. Šiai progai ji gamino savo mėgstamiausią „Snickers“ tortą.

„Norėjau jį padaryti labai gražų, aptepti kremu, kad būtų labai skanu, bet į tą kremą dedasi labai daug sviesto. Tačiau yra receptas, pagal kurį tą glajų galima gaminti ne tik su sviestu, bet ir su kondensuotu pienu. Ir man jis vis subėginėjo.

REKLAMA

Tada, prisimenu, patyriau labai daug streso, nes mes šventėme su draugais ir turėjau nuvežti tą tortą į šventės vietą ir gal dvi ar tris dienas žaidžiau su tuo glajumi, nes vis aptepdavau ir man kas nors nubėgdavo.

Turėjau viską nuvalyti ir daryti per naują. Kol galiausiai supratau, kad teks dėti daugiau sviesto. Kartais, norint gražiai padekoruoti tortą, tenka aukoti skonį“, – sako talentingoji pašnekovė. 

Daugiausiai komplimentų sulaukęs tortas – skirtas vyrui

Ir nors ilgą laiką „Snickers“ tortas buvo mėgstamiausias ne tik pačios Gabijos, bet ir visų jos kepinius ragavusių artimųjų bei draugų, šį titulą visai neseniai nurungė paskutinį kartą Gabijos gamintas „Raffaelo“ tortas:

REKLAMA

„Iš pradžių, kadangi daug kartų gaminau „Snickers“ tortą, jis sulaukdavo daug komplimentų, bet, galvoju, kad per laiką jis visiems pabodo, todėl „Raffaelo“ tortas artimiesiems buvo kažkas vau.

Taip turbūt yra todėl kad jis tinka visiems skoniams: ir mėgstantiems, ir nelabai mėgstantiems saldžius tortus, nes jis toks per viduriuką.“

Ji priduria, kad dažniausiai kepa būtent šokoladinius tortus, nes šokoladas yra jos silpnybė.  Aplinkinių dėmesio yra susilaukę ir jos gaminti „Kinder Bueno“ ir „Ferrero Roche“ tortai, o štai įvairius lengvus vaisinius tortus Gabija sako gaminanti gana retai, dažniausiai vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra tekę gaminti ir gaivesnių, pavyzdžiui, su uogomis. Su želė dar neteko bandyti, nors šiaip gražiai atrodo, bet man pačiai tokiuose tortuose nėra to tikro torto skonio, šokolado“, – juokiasi pašnekovė.

Paklausta, kokių svajonių, susijusių su tortų gamyba, Gabija turi ateityje, moteris prasitaria kažkada galvojusi apsilankyti konditerijos kursuose, tačiau tąkart neradusi tam laiko. Tačiau, pasak jos, ateityje, kai šiam laisvalaikio hobiui atsiras daugiau laiko, ji svajoja išmokti kepti ne tik tortus, bet ir prancūziškus pyragėlius bei desertus:

„Turiu pažįstamą, kuri baigė prancūziškų desertų kursus ir moka daryti labai skanius bei išvaizdžius desertus ir tortus. Prieš kelis metus turėjau mintį pradėti lankyti kursus, bet dabar, jeigu eičiau, tai norėtųsi ne į kokius nors tradicinių tortų, o, pavyzdžiui, prancūziškų tortų ar pyragėlių gaminimo kursus.“

„Raffaelo“ torto receptas

Gabija mielai sutiko pasidalinti daug pagyrų sulaukusio „Raffaelo“ torto, kurį gamino vyrui gimtadienio proga, receptu su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais:

TEŠLAI: 5 vienetai kiaušinių (didelių); 230 gramų miltų; 230 gramų cukraus; 65 gramai aliejaus; 20 gramų kepimo miltelių; 1 šaukštelis vanilės esencijos.

REKLAMA

KREMUI: 450 gramų grietinėlės, 35% riebumo; 1 skardinė kondensuoto pieno, saldinto (geriausia, jei būtų atidarytas ir kelias dienas pastovėjęs šaldytuve, kad būtų tirštesnis); 750 gramų maskarponės sūrio; 50 gramų kokoso drožlių; 40 gramų migdolų kepintų ir smulkintų; 2 pakeliai grietinėlės standiklio.

Gaminimo eiga:

1. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile, kol masė padidės tris kartus ir pabals. Supilti aliejų, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir plakti iki vientisos gražios masės.

2. Gautą tešlą padalinti į 3 dalis (apie 2 samčiai vienai porcijai), pilti į 26 cm skersmens apvalią kepimo formą ir kepti 3 atskirus torto lakštus, 190 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

3. Kremas: į grietinėlę suberti standiklį ir plakti iki standumo, palikti šaldytuve. Maskarponės sūrį išsukti su kondensuotu pienu, suberti kokosų drožles ir pakepintus smulkintus migdolus. Viską išmaišyti, padėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Į atvėsusią masę sudėti plaktą grietinėlę, viską išmaišyti.

4. Biskvitų sulaistymui išspausti citrinų sultis, įpilti vandens, suberti cukrų.

5. Surenkame tortą: pirmasis į tortinę dedamas biskvitas, jis sulaistomas citrinos užpilu, tepamas kremas ir toliau viskas kartojasi.

Gautą tortą puošiame pagal fantaziją. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 5 valandoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų