Grupė JAV dietologų nusprendė, kad būtų teisinga pateikti priežastis, kurios leistų žmonėms mėgautis tam tikrų „blogai“ grupei priskiriamu maistu. Mat šis iš tikrųjų yra pakankamai sveikas, suprantama, vartojant tinkamais kiekiais.
Glitimas ir kviečiai
Tai yra vieni labiausiai smerkiamų maisto produktų ingredientų. Tačiau dešimtmečius atliekami tyrimai parodė, kad glitimo turintys maisto produktai (pavyzdžiui, kviečiai, rugiai, miežiai) yra gyvybiškai svarbūs žmogaus sveikatai ir padeda sumažinti riziką susirgti diabetu, širdies ligomis, vėžiu ir priaugti viršsvorio.Kviečiai yra geras ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltinis. Todėl, anot dietologų, tik neigiami atsiliepimai apie glitimo turinčius produktus sumažino jų vartojimą. Tik apie 1 proc. žmonių iš tikrųjų negali valgyti šių produktų, nes yra alergiški tokiems produktams.
Kiaušiniai
Kiaušiniai taip pat nenusipelno savo blogos reputacijos. Pastaraisiais dešimtmečiais buvo teigiama, kad dėl aukšto cholesterolio kiekio kiaušiniuose jų vartojimas turi įtakos blogojo cholesterolio kiekio augimui ir padidina širdies ligų riziką.
Bet maiste esantis cholesterolis yra tik nedidelis faktorius, kuris lemia aukštą cholesterolio kiekį žmogaus kraujyje. Moksliniai tyrimai neįrodė tiesioginio kiaušinių vartojimo ir aukšto cholesterolio kiekio žmogaus organizme.
Bulvės
Bulvių yra vengiama todėl, kad jos, anot visuomenėje egzistuojančių stereotipų, padidina gliukozės kiekį kraujyje, turi įtakos insulino išskyrimui į kraują, skatina tukimą ir antro tipo diabetą.
Mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad žmonių organizmuose gliukozės kiekis kraujyje padidėjo net ir tada, kai jie nevartojo bulvių.
Taip pat nustatyta, kad bulvės yra puikus kalio, vitamino C ir ląstelienos šaltinis. Jos yra vartojamos Skandinavijos šalyse, Rusijoje, Airijoje, Peru, t.y. šalyse, kurių negalima priskirti prie nutukusių valstybių sąrašo.
Dalis žmonių vengia vaisių dėl juose esančio cukraus kiekio. Ypač tas aktualu diabetu sergantiems žmonėms. Taip pat yra tam tikrų baimių, kad vaisiuose esą yra itin daug angliavandenių.
Tačiau yra visiškai priešingai. Jeigu vengsite vaisių, tai galite itin pakenkti savo sveikatai. Įvairūs tyrimai metai iš metų patvirtina faktą, kad vaisių vartojimas sumažina riziką susirgti tam tikromis vėžio formomis, širdies ligomis, taip pat mažina aukštą kraujo spaudimą ir diabeto riziką.
Vaisiai yra gausus vandens ir ląstelienos šaltinis, kuris leidžia jaustis gerai ir nepersotina organizmo nereikalingomis kalorijomis. Valgant vaisius cukraus kiekis organizme kyla saikingai. Todėl rekomenduojama kasdien suvalgyt bent 5 skirtingų daržovių ar vaisių, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų.
Sojos
Nors šimtmečiai sojos yra naudojamos Azijos virtuvėje, tačiau iki šiol manoma, kad jos turi pavojingų savybių. Su žiurkėmis atlikti tyrimai esą parodė, kad sojų vartojimas didina krūties vėžio riziką. Bet nė vienas tyrimas neparodė ryšio tarp sojų vartojimo ir jų tariamai keliamo pavojaus suaugusio žmogaus organizmui.
Tiesa, atkreiptas dėmesys, kad sojų vartojimas vaikystėje ir paauglystėje gali turėti tam tikrą poveikį. Tačiau jos vartojimas suaugusiam organizmui yra visiškai nekenksmingas.
Alkoholis
Baimės dėl alkoholio yra susijusios su galimu piktnaudžiavimu ir vėliau atsirandančiomis priklausomybėmis, kurios gali sukelti kepenų ligas ir kitus negalavimus.
Tačiau ilgamečiai tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas gali sumažinti širdies ligų ir blogojo cholesterolio rizikas.
Pavyzdžiui, vynas gali teikti žmogaus organizmui papildomos naudos, nes tinkamai apdorotose vynuogėse išlieka vertingų maistinių medžiagų. Svarbiausia, kad alkoholis būtų vartojamas saikingai ir kartu su maistu.
Keptas maistas
Nors ir teisybė, kad kepant maistą padidėja kalorijų kiekis, tačiau pats valgis dėl to nebūtinai tampa nesveikas.
Maža to, nebūtina maisto kepti riebaluose, geriau rinktis sveikesnes alternatyvas. Iš tiesų tam tikruose riebaluose yra A, D, E ir K grupės vitaminų.
Mokslininkai pripažįsta, kad tam tikrų riebalų vartojimas netinkamomis sąlygomis padidina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Todėl būtina atidžiai sekti maisto gaminimo procesą ir jame naudoti tik tinkamus ingredientus.