Dėl to Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė rekomendacijas, kiek laiko skirtingi produktai taip gali būti pardavinėjami ir kaip nustatyti, ar pirkėjams juos galima siūlyti.
Siūlo vadovautis „3P“ taisykle
Pagal įstatymo pataisas, maistas, kuris pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“, yra saugus ir tinkamas vartoti, gali būti parduodamas pirkėjams mažmeninės prekybos taisyklėse nustatyta tvarka ir atsižvelgiant į Vyriausybės įgaliotos institucijos patvirtintas rekomendacijas.
Tokia institucija yra Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Ji oficialiai registravo projektą rekomendacijų, kokį maistą, kiek laiko, kaip tikrinti, kad jį būtų galima teisėtai pardavinėti Lietuvos parduotuvėse.
Rekomendacijos bus derinamos iki sausio 18 d., bet jau galima susidaryti vaizdą, kaip parduotuvių darbuotojai turėtų spręsti apie pirkėjams parduodamą pasibaigusio galiojimo maistą.
Štai kaip VMVT parduotuvių darbuotojams pataria spręsti, ar pirkėjams galima parduoti maistą, kurio minimalus tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs.
Rekomenduojama taikyti šią maisto, kurio minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki...“, pasibaigęs, saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimo „3P“ taisyklę:
- „Pažiūrėk“ – vizualiai įvertinti, ar nėra matomų maisto ar jo pakuotės pakitimų (vertinama maisto pirminės pakuotės būklė (ar ji – nepažeista, nesuplyšusi, neatidaryta, neišsipūtusi, nesurūdijusi ir pan.), maisto išvaizda (spalvos pokyčiai, pelėsių buvimas ir pan.);
- „Pauostyk“ – įvertinti, ar maistas yra jam būdingo kvapo, nėra pašalinių gedimo proceso kvapų;
- „Paragauk“ – įvertinti, ar maistas yra jam būdingo skonio.
Kiek laiko pardavinės mėsą ir duoną
Prekybininkams skirtose rekomendacijose neseniai VMVT direktore tapusi Audronė Mikalauskienė skirtingiems maisto produktams nurodo skirtingą pardavimo laiką.
Pagal jos rekomendacijas, maistas, kuris pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“, yra saugus ir tinkamas vartoti, gali būti parduotas per ne ilgesnį nei 45 dienų laikotarpį.
Tiesa, parduoti duoną, pyrago gaminius, margariną, kai leidžiamas maisto pardavimo terminas, pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“, parduotuvėms siūloma parduoti ne ilgiau nei per 3 kalendorines dienas.
Tuo metu gyvūninės kilmės maistui leidžiamas maisto pardavimo terminas, pasibaigus minimaliam maisto produkto tinkamumo vartoti terminui, nurodytam žymoje „Geriausias iki...“, – ne ilgiau nei 10 kalendorinių dienų.
VMVT rekomendacijose taip pat rašoma, kad maistą, kurio minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki...“, yra pasibaigęs rekomenduojama prekybos vietoje:
- išdėstyti jam skirtoje atskiroje vietoje, pavyzdžiui, atskiroje lentynoje, o jos nesant – atskirtoje lentynos dalyje, atskirame vežimėlyje, konteineryje, krepšelyje ir kt.
- šią prekybos vietą aiškiai pažymėti vartojant Rekomendacijų 9 punkte nustatytus užrašus.
- Rekomendacijų užrašus rekomenduojama pateikti ryškiomis spalvomis ar kontrastingame fone ir šriftu, kurio rašmenų aukštis yra lygus 5 mm arba didesnis.
Be to, pardavėjams rekomenduojama paskirti konkrečius asmenis, atsakingus už maisto, kurio minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Geriausias iki...“, yra pasibaigęs, saugos ir tinkamumo vartoti maistui vertinimą, tvarkymą ir ženklinimą.