REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji džiaugiasi, kad Seimas pagaliau priėmė kitų metų biudžetą. Tačiau ekonomistai jį vertina ne taip džiugiai, esą valdžios gerumas didinant vaiko pinigus ar pensijas – fiktyvus.

Valdantieji džiaugiasi, kad Seimas pagaliau priėmė kitų metų biudžetą. Tačiau ekonomistai jį vertina ne taip džiugiai, esą valdžios gerumas didinant vaiko pinigus ar pensijas – fiktyvus.

REKLAMA

Plačiau apie ateinančiais metais laukiančias mokesčių naujoves kalbame su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu

Lietuvoje paskelbtas didelis pluoštas mokesčių: automobilių, nekilnojamojo turto mokesčiai, taip pat priimtas didesnis banko pelno mokestis, kuris, kalbama, guls ant banko klientų pečių. Kaip tai vertinate?

Pirmiausiai, vienintelis naujas yra automobilių taršos mokestis. Jis yra tikrai labai simbolinis, nes, lyginant su aplinkiniais, netgi Lenkijos ir Latvijos mokesčiais, jis yra daug mažesnis. Šito sprendimo reikalavo Europos Komisija, mes jį anksčiau ar vėliau turėjome priiminėti.

Priėmėme sprendimą, kad mokestis yra vienkartinis – tik registruojant automobilį. Tai yra tas variantas, kuris mažiausiai užgula Lietuvos gyventojų pečius.Visi kiti variantai būtų blogesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu palygintumėme su latvių variantais, tai ten 4 kartus didesnis mokestis. Šioje vietoje aš suprantu, kad geriausia buvo jo nepriiminėti, tai visiems būtų geriausia, bet kitos išeities mes neturėjome, nes privalome žengti žingsnius dėl CO2 emisijos mažinimo.

REKLAMA

Jeigu kalbame apie kitus mokestinius planus, tai pelno mokesčio padidinimas bankams nėra naujas.

Tačiau kalbame apie tai, kad žmonės galiausiai turės mokėti tuos mokesčius patys.

Aš galiu pasakyti vieną dalyką, kad žmonės už viską turi mokėti. Šiandien mes mokam didesnes palūkanas ir paslaugų mokesčius bankams be jokių papildomų mokesčių, nes šiam sektoriui trūksta konkurencijos.

Kad bus perkelta tie mokesčiai vartotojams, negalėčiau to priimti tiesiogiai, kad taip bus padaryti, nes iš tikrųjų, lyginant bankų pelnus, kiek jie sumokės šio papildomo mokesčio, tai yra nelyginami skaičiai. 

REKLAMA
REKLAMA

Čia kalbame apie keliolika milijonų, kiek jiems reikės sumokėti. Jų pelnai yra 2 kartus didesni negu Europos Sąjungos bankų pelnų. Kitaip tariant, tie pareiškimai nėra korektiški, jie yra visai socialiai neatsakingi. Mes kito sprendimo neturėjome. Tai yra pelningiausias sektorius Lietuvoje.

Ekspertai tikina, kad vaiko pinigų ir pensijų kėlimas yra fiktyvus valdžios gerumas, nes esą vaiko pinigai buvo sukrapštyti užšaldžius kelių fondo lėšas, buvo kalbama apie tai, kad progresinį mokestį reikia išplėsti tik labai siauriam žmonių ratui. Kokia yra jūsų pozicija šiuo klausimu?

Kelių priežiūrai skirti pinigai nėra sumažinti – kasmet jie skiriami tokie patys. Tik buvo 160 mln. eurų, kurie nebuvo panaudoti iš ankstesnių metų. Rokas Masiulis, kurį visi labai dažnai mini ir neretai gerai apie jį kalba, nesugebėjo organizuoti kelių priežiūros darbų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes šiandien važinėjame blogesniai keliais tik dėl to, kad jis nesugebėjo organizuoti darbo. Įmonių jungimas davė visiškai kitą efektą.

Kitaip sakant, dabar kelių fonde mes turime tokį rezervą ir Vyriausybė dalį tų pinigų, kurie papildomai prie tos sumos, kuri kasmet yra skiriama, įšaldo, nes net ir prie ypatingų pastangų naujo ministro visų pinigų panaudoti nepavyktų. Reikia pasakyti, kad suma, kurios nesugebėjo įsisavinti Roko Masiulo vadovaujama ministerija, yra tiek didelė, kad įšaldymas dalies tų pinigų nieko nekeičia. Čia neteisingas argumentas.

Visą pokalbį su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų