REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš trejus metus dėl narkotikų kontrabandos 10 metų ir 6 mėnesiams už grotų pasiųstas grupės „Naujos pupytės“ narės Vitos Jakutienės sutuoktinis Justas Jakutis pasiekė nedidelę pergalę Lietuvos teismuose. Už įkalinimo įstaigoje patirtus nepatogumus, po pateiktos apeliacijos, nuspręsta, kad J. Jakučiui turėtų būti sumokėti 600 eurų.

Prieš trejus metus dėl narkotikų kontrabandos 10 metų ir 6 mėnesiams už grotų pasiųstas grupės „Naujos pupytės“ narės Vitos Jakutienės sutuoktinis Justas Jakutis pasiekė nedidelę pergalę Lietuvos teismuose. Už įkalinimo įstaigoje patirtus nepatogumus, po pateiktos apeliacijos, nuspręsta, kad J. Jakučiui turėtų būti sumokėti 600 eurų.

REKLAMA

Pats J. Jakutis jam padarytą žalą vertino net 10 kartų daugiau ir siekė prisiteisti įspūdingą 7 tūkst. eurų sumą. Vis dėlto, Lietuvos apeliacinis teismas „apkarpė“ šias nuteistojo užgaidas. Minėta suma J. Jakučiui bus sumokėta už 2015 metų vasario 4 d. – rugpjūčio 5 d. laikotarpį.

Per mažos patalpos

Į teismą J. Jakutis kreipėsi dar dėl kalinimo sąlygų tuometiniame Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Jis nurodė, kad ten buvo laikomas nuo 2015 m. vasario 4 d. iki 2015 m. rugpjūčio 5 d.

REKLAMA
REKLAMA

Kameros, kuriose buvo laikomas pareiškėjas, buvo mažos, užstatytos baldais, J. Jakutis jose buvo laikomas ne vienas. Kameros nebuvo remontuotos, sienos ir lubos buvo padengtos pelėsiais, drėgnos, dažai atsilupę, sienos nepritaikytos valymui.

REKLAMA

Kamerose nebuvo tinkamo apšvietimo, trūko natūralios šviesos, o dirbtinė šviesa būdavo labai stipri, todėl skaudėjo akis ir galvą. Nebuvo užtikrinama tinkama oro temperatūra, neveikė ventiliacija, patalpos galėjo būti išvėdinamos tik per langą, kuriame buvo įrengtos grotos, ribojančios gryno oro patekimą.

Nebuvo užtikrinta galimybė pasinaudoti signalizacijos mygtuku, todėl kamerose laikomi asmenys, norėdami iškviesti pareigūną, turėjo belsti į duris. Maža to, anot J. Jakučio, kamerose buvo tarakonų, pelių. Jis esą taip pat nebuvo tinkamai aprūpintas patalyne, rankšluosčiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Čiužiniai nebuvo dezinfekuojami, apatinis trikotažas buvo skalbiamas tik tuo atveju, jei asmuo turėjo pakankamai pinigų specialiam skalbimui skirtam maišui įgyti, nebuvo kur džiovinti išskalbtus drabužius.

Man nebuvo užtikrintas privatumas naudojantis sanitariniais mazgais, dėl dažno karšto vandens trūkumo nebuvo sudaryta galimybė praustis po šiltu dušu ne rečiau kaip kartą per savaitę. Dušo patalpos neatitiko higienos normų reikalavimų.

Maistas nebuvo kaloringas ir skanus, dažnai neatitiko nustatyto kiekio, nebuvo užtikrinamos tinkamos sąlygos pavalgyti, kol maistą atnešdavo į kamerą, jis atvėsdavo“, – savo skunde argumentus vardijo J. Jakutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Jakutis atkreipė dėmesį, kad jis galėjo tik vieną valandą pasivaikščioti kiemelyje. Pasivaikščiojimo kiemeliai neatitiko teisės aktų reikalavimų, juose nebuvo šiukšlių kibirėlių, peleninių, buvo netvarkinga. Kiemelių stogas buvo iš šiferio, jame buvo asbesto, be to, asbesto buvo ir  sienose, kanalizacijoje.

Visą sulaikymo Lukiškių kalėjime laikotarpį pareiškėjui nebuvo užtikrinti ilgalaikiai pasimatymai su sutuoktine. Taip pat nebuvo pakankamai suimtųjų (nuteistųjų) socialinės reabilitacijos programų, trūko kultūros, sporto, kūrybos ir panašių renginių.

Dėl visų nurodytų aplinkybių J. Jakutis patyrė ne tik fizinių skausmų, bet ir psichologinių išgyvenimų, viršijančių kalinimui būdingas kančias ir sunkumus. Būtent tokie argumentai įtikino Lietuvos apeliacinį teismą, kuris nusprendė priteisti dalį J. Jakučio prašomos sumos (600 eurų).

REKLAMA

Vežė narkotikus

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad J. Jakutis buvo nuteistas dėl narkotikų kontrabandos ir kitų nusikaltimų.

Tiesa, byloje nebuvo nustatyta, kad J. Jakutis turėjo tikslą narkotines medžiagas, kuriomis neteisėtai disponavo, platinti. Taip pat nebuvo nustatytas tikslus narkotinės medžiagos, kuria jis neteisėtai disponavo, kiekis.

Bylos duomenimis, vyras kojinėje į Švediją bandė nugabenti narkotines medžiagas. 2014 metais vilnietį demaskavo švedų oro uosto pareigūnai, kai jis atskrido į Stokholmą ir ėjo pro oro uosto patikros punktą.

Kaip žurnalistams yra sakęs prokuroras Tomas Uldukis, koks buvo grynasis kiekis narkotiko milteliuose, kuriuos J. Jakutis kojinėje gabeno į Švediją, nenustatyta, nes šios šalies pareigūnai narkotinę medžiagą sunaikino. Šios šalies pareigūnams pakanka nustatyti narkotikų rūšį. Tuo metu Lietuvoje tiriamas ir narkotinės medžiagos grynasis kiekis.

REKLAMA

J. Jakučiui taip pat inkriminuotas neteisėtas disponavimas 387 gramais gryno kokaino. Įstatymas tokį kiekį priskiria prie labai didelio kvaišalų kiekio. Bute jį rado ir paėmė policininkai. Be to, jo garaže buvo rasta apie 5 gramai kanapių.

Vyras taip pat nuteistas už neteisėtą disponavimą revolveriu ir šaudmenimis. Per kratą namuose buvo rastas neteistai laikomas ginklas ir šaudmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų