Šiame tekste paaiškinama, kaip rudenį nurinktą delrių išlaikyti maistingu.
Paruošiamieji darbai
Geriausiai daržovės išsilaiko, kai temperatūra artima 0 °C. Šiltesnėje patalpoje jos ima dygti, apninka puviniai. Trumpalaikis atšalimas (iki −1,5 °C) nekenkia tik kopūstams. Šakniavaisiai apšąla ir vėliau ima greitai gesti, todėl jų derlių būtina nuimti iki šalnų, o saugykloje, kur daržovės sandėliuojamos, temperatūra neturėtų nukristi žemiau 0 °C.
Pirmas darbas, kurį reikia atlikti prieš nuimant daržų derlių − tinkamai paruošti saugyklas. Dažniausiai daržovės keliauja į rūsius, todėl suskubkite juos išvalyti – nepalikite pernykščio derliaus likučių, šiukšlių.
Jei oras suplėkęs, ant sienų ir lubų kaupiasi kondensatas, vadinasi, drėgmė yra pernelyg didelė. Rūsį gerai išvėdinkite, nubalinkite gesintomis kalkėmis – jos ne tik sumažins drėgmę, bet ir dezinfekuos. Į dėžę ar kibirą įpilkite stambios druskos – ji absorbuoja drėgmę, oras tampa sausesnis. Rūsiuose, saugyklose susidaro palankios sąlygos grybeliui, pelėsiams, puviniams ir kitiems mikroorganizmams vystytis, todėl dezinfekcija labai svarbi.
Išvalyti reikia ir dėžes, lentynas. Jei įmanoma, išneškite jas į lauką, nušveiskite šepečiu, nuplaukite pamuilėmis, išdžiovinkite saulėje. Pritvirtintas dėžes, lentynas apdorokite vario sulfato tirpalu. Apipuvusias, supelijusias lentas pakaitinkite lietlempe (nepadekite!) arba pakeiskite naujomis.
Išvalę, dezinfekavę ir išvėdinę rūsį apžiūrėkite, ar nėra plyšių, pro kuriuos gali patekti graužikai – rudenį pelės ir žiurkės ieško, kur galėtų peržiemoti, o jei dar ir maisto ras, tikrai neatsiginsite. Plyšius, skyles užbetonuokite, vėdinimo angas uždenkite tankiu metaliniu tinkleliu.
Kruopščiai atrinkite daržoves. Ankstyvųjų veislių derlių rekomenduojama suvartoti greitai – jis nėra tinkamas ilgiau saugoti. Svarbu, kad sandėliuotinos daržovės būtų nuimtos subrendusios – pernokusios ar nepakankamai užaugusios laikosi prasčiau. Iš nesubrendusių išgaruoja daugiau vandens, nes luobelė dar nebūna sutvirtėjusi.
Įtakos turi ir dydis: atrinkite vienodo ar panašaus dydžio, vidutinio svorio daržoves – didelės sukaupia per daug vandens ir sensta greičiau, o mažos nėra gerai fiziologiškai išsivysčiusios. Keistos, netipiškos formos, ligų, kenkėjų ir mechaniškai pažeistas dėkite į greitesnio vartojimo krepšelį. Įtakos derliaus likimui turi ir sėjomainos laikymasis, tręšimas, kiti atskiroms rūšims tinkantys agrotechnikos reikalavimai.
Būtina išdžiovinti
Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys, tačiau ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, reikia įvertinti rūsio temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia, jei rūsyje yra 2–3 °C šilumos ir 90 proc. drėgmės.
Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti. Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei rūsyje per šilta, tačiau yra langas, patalpas galima atvėsinti kartais jį praveriant. Jei rūsyje per sausa – pastatykite dubenį vandens ir tegu jis lėtai garuoja. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą ir hidrometrą.
Laikyti verta tik geriausios būklės daržoves ir vaisius: pažeisti ar ligos užpulti jie gali apkrėsti ir sveikas gėrybes. Į rūsį nešamų daržovių nereikia plauti – tik švelniai nuvalyti didesnius dirvožemio likučius.
Laikyti atskirai
Norint paruošti žiemai šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, reikia nukirpti žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus. Žinoma, negalima nupjauti pačios daržovės viršūnės. Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų. Daržovių ir vaisų nereikėtų laikyti kartu: vaisiai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.
Norėdami, kad morkos, raudonieji burokėliai ir ropės ilgiau išliktų švieži, šias daržoves sudėkite į sausas dėžes, sluoksniais užberkite smėliu ir laikykite rūsyje. Bulves laikykite tamsioje, sausoje ir vėsioje patalpoje, geriausia – rūsyje, suberkite į dėžes ir uždenkite šiaudais. Moliūgus galima išlaikyti kelis mėnesius vėsiame rūsyje, juos uždengus šiaudais ar šienu. Dėžes su svogūnais patariama laikyti sausame patalpos kampelyje. Šių daržovių roputes galima suberti 30–40 cm storio sluoksniu arba laikyti supintas į nedideles kasas.
Ką daryti, jei namuose nėra rūsio arba jis nėra tinkamas daržovėms laikyti? Rasti alternatyvą. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas, leidžiančias kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 °C temperatūra, o daržoves – lentynoje, kur nustatėte 3 °C temperatūrą.
Daržoves taip pat galima laikyti balkone arba sodo namelio verandoje, tik svarbu apsaugoti, kad neapšaltų. Jos sudedamos į statinę, paskui į dėžę ir apipilamos tokiu pjuvenų arba šiaudų sluoksniu, kad oro temperatūra būtų artima 0 °C.
Bulves galima laikyti ir garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa. Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdomai šalta, nei per daug šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 °C šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.
Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje, tačiau jų jokiu būdu negalima dėti į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigai. Geriausias variantas – dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kitą dalį – vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, subėrus į tinklinius maišelius arba dėžes su tarpais, kad galėtų cirkuliuoti oras.
Derlius Kalėdoms
Sodininkai teigia, kad geriausiai obuoliai išsilaiko vėsioje ir sausoje palėpėje. Jei turite neįrengtą antrą aukštą, išberkite obuolius plonu sluoksniu ir užklokite nereikalingomis antklodėmis. Šitaip puikiai laikosi ir žieminės kriaušės.
Cukinijoms, aguročiams ir patisonams labiausiai patinka maždaug 15 °C temperatūra. Labai svarbu jų derlių nuskinti visiškai subrendusį, o lentynose išdėlioti taip, kad vienas prie kito nesiliestų. Tinkamai sandėliuojamos cukinijos ar aguročiai puikiai išsilaiko iki pavasario.
Morkas, burokėlius, salierus, pastarnokus geriausia laikyti polipropileno maišuose. Tik reikėtų jų neužrišti. Maišuose daržovės nesudžiūsta, o morkos net saldėja.
Ilgesniam vartojimui galima išlaikyti ir porus. Juos reikėtų išrauti su šaknimis ir kuo mažiau jas nupurtyti. Tuomet sudėti stačius į dėžes, šiek tiek patrumpinti laiškus. Dėžes galima padėti rūsyje ar tiesiog ant bulvių. Šitaip porai išsilaiko iki Velykų.
Žiedinius kopūstus taip galima išlaikyti bent iki Kalėdų. Juos reikėtų sudėti į dėžes stačius, užpilti šiek tiek žemės ant šaknų, aplaužyti didžiuosius lapus.
Vaisius – atskirai
Vaisius rekomenduojama laikyti atskirai nuo daržovių, nes kai kurie jų nokdami išskiria dujas, kurios gali pagreitinti gedimą. Nelaikykite vaisių suverstų, suspaustų, suslėgtų. Geriausiai išdėlioti viena ar dviem eilėmis, paliekant vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju jie greičiau suges, praras būdingą išvaizdą.
Taigi, šių paprastų taisyklių laikymasis padės išlaikyti daržoves ir vaisius šviežius, leis ilgiau mėgautis daržo bei sodo gėrybėmis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!