• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos – metas, kai prie stalo susėda visa šeima, o stalus nukloja gardžiausi patiekalai. Daugelis per šventes mėgsta pasmaguriauti, tačiau pamiršta saiką ir gerą laiką su šeima sugadina persivalgymas.

Velykos – metas, kai prie stalo susėda visa šeima, o stalus nukloja gardžiausi patiekalai. Daugelis per šventes mėgsta pasmaguriauti, tačiau pamiršta saiką ir gerą laiką su šeima sugadina persivalgymas.

REKLAMA

Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit pažymi, kad kai kalba pasisuka apie šventes, persivalgymas tikrai yra viena aktualiausių temų. Tad ką vertėtų prisiminti, sėdant prie Velykų stalo, kad džiugios nuotaikos neaptemdytų sunkumo jausmas?

Nepraleiskite visos dienos prie stalo

Dr. R. Petereit primena, kad švenčių džiaugsmas slypi toli gražu ne valgyme, o buvime kartu ir bendravime. Kita vertus, net švenčių dienomis nereikėtų atsisakyti savo įprasto režimo.

„Rekomenduočiau paplanuoti valgymus. Jeigu žmogus maitinasi tris kartus per dieną, valgo pusryčius, pietus ir vakarienę, atitinkamai tuo laiku ir reikėtų maitintis visą dieną, kad šventės nebūtų vien prie stalo nuo ryto iki vakaro“, – patarė gydytoja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA

Kad nereikėtų visos dienos praleisti prie stalo, nukrauto viliojančiais patiekalais, pašnekovė siūlo nepamiršti, kad svarbus ir fizinis aktyvumas – galite išeiti pasivaikščioti, su šeima pažaisti stalo ar kitus žaidimus arba ramiai pabendrauti su brangiausiais žmonėmis.

REKLAMA

Atsistoję nuo stalo ir radę kitos veiklos išvengsite persivalgymo, kurį neretai pasiekiame dėl vadinamojo „akių alkio“ – ne veltui sakoma, kad akys mato, tad ir norisi.

Sėdant prie stalo taip pat verta įsidėmėti paprastą būdą apskaičiuoti, kokio dydžio turėtų būti maisto porcijos ir koks žmogaus skrandžio tūris:

„Reikia įvertinti, koks turėtų būti porcijos dydis – paprastai suaugusio žmogaus skrandyje telpa 500-700 gramų maisto, bet viskas labai priklauso nuo amžiaus.

Skrandžio talpa yra maždaug dviejų žmogaus kumščių dydžio, tad porcija priklauso nuo to, ar tai vyresnis žmogus, ar paauglys, vaikas. Tačiau tokia porcija ir turėtų būti.“

REKLAMA
REKLAMA

Persivalgymo požymiai

Per Velykas, kaip ir per kitas šventes, sėsdami prie stalo įsiminkite – maistą reikia ragauti ir juo mėgautis, svarbiausias turėtų būti ne valgymas, o buvimas kartu.

„Tikrai norisi visų patiekalų išragauti, bet pirmiausia reikėtų pradėti valgyti nuo daržovių ir pagalvoti, jeigu dar bus valgoma mėsa ar silkė, galbūt vertėtų apsiriboti vienu ar dviem kiaušiniais.

Svarbu prisiminti, kad skrandis yra tarsi maišelis, į kurį gali tilpti ir didesnis kiekis maisto, tad pagalvokime iš anksto, kad nereikia persivalgyti, nes vėliau jausimės blogai. Geriau planuoti savo valgymą“, – sakė dr. R. Petereit.

Visa klasta mėgaujantis šventiniais, ne kasdien vartojamais patiekalais slypi tame, kad persivalgymą atpažinti nėra taip jau lengva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Persivalgius dažniausiai žmonės jaučia pilve, po duobute, sunkumą, gali jausti ir šleikštulį, pykinimą, gali būti silpna. Taip pat gali jausti nuovargį, pavalgius lyg ir norisi prigulti, gali svaigti galva“, – kaip suprasti, kad persivalgėte, primena gydytoja dietologė.

Venkite šių derinių

Suplanuoti valgymus ir nesmaguriauti per daug vertėtų ir dėl to, kad persivalgius gali padidėti kraujo spaudimas, pablogėti sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis būklė, sunkėja cukrinio diabeto kontrolė:

„Labai svarbu užbėgti įvykiams už akių ir pagalvoti, ar tikrai šventės yra geros tada, kai persivalgau, ar verčiau apriboti savo porciją, įsidėti ją mažesnę ir pavalgius pakilti nuo stalo.“

REKLAMA

Neretai ant Velykų stalo dedami ne tik įvairūs patiekalai, tačiau nevengiama ir alkoholio vartojimo. Specialistės teigimu, tokio derinio būtina vengti, kitaip šventės gali pasibaigti ilgu buvimu tualete, o blogiausiu atveju net ligoninėje.

„Kartais gali pasireikšti viduriavimas ar vidurių užkietėjimas, ypač kai vartojamas ne tik maistas, kuris dažnai yra riebus, bet vartojamas ir alkoholis.

Tai gali iššaukti ir kasos uždegimą, žmogus gali pradėti jausti ir juosiančius skausmus“, – įspėja pašnekovė.

Kokios gi Velykos ir be kiaušinių, kuriuos daugelis valgo su majonezu. Toks derinys nėra pats geriausias, majonezą dr. R. Petereit rekomenduoja pakeisti naudingesniu riebalų šaltiniu, pavyzdžiui, avokadu. Tai ne tik skanus, bet ir sveikatai palankesnis pasirinkimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų