KĘSTUTIS BYTAUTAS
Vis aktualesnė tampa mitybos problema. Rafinuotas, koncentruotas, kupinas sintetinių medžiagų maistas, nereguliarus valgymas, judėjimo stoka, ligos, kiti veiksniai dažnai sukelia įvairių rimtų negalavimų. Tarp panašaus pobūdžio negalavimų - ir varginantis vidurių užkietėjimas. Vidurių užkietėjimas - tai nesituštinimas daugiau kaip dvi paras arba kasdienis, bet nevisiškas žarnyno turinio ištuštinimas.
Vidurių užkietėjimo simptomai
Neišsituštinęs žmogus jaučia pilnumą pilve, jam silpna, maudžia pilvo apačioje, pučia vidurius, blogai išsiskiria dujos. Neišsituštinus ilgesnį laiką, atsiranda galvos skausmai, irzlumas, kankina nemiga, pablogėja apetitas, stipriau ima plakti širdis, prakaituojama ar sunkesniais atvejais net karščiuojama. Veidas atrodo papilkėjęs, pavargęs, nes organizmas apnuodytas toksinių medžiagų - savų medžiagų apykaitos produktų, kurie tuštinantis turi būti reguliariai pašalinami iš organizmo.
Pagrindinės priežastys
• Įvairios stresinės situacijos, aplinkos pakeitimas, kelionės. • Žmogus sąmoningai dėl įvairių priežasčių sulaiko norą tuštintis. Vidurių užkietėjimu dažnai skundžiasi vairuotojai, darbininkai, dirbantys prie konvejerio. Tuštintis bijoma, kai skauda (pavyzdžiui, sergant hemorojumi, įplyšus išeinamajai angai), kai nenorima eiti į tualetą (įpratus rytais ilgai gulėti lovoje), kai reikia tuštintis prie svetimų (sunkiai sergant). Vengiant laiku išsituštinti, pamažu sutrikdomas tuštinimosi ritmas. • Netaisyklinga ir nereguliari mityba, valgoma mažai ar badaujama. Vidurių užkietėjimas kartais net vadinamas civilizacijos liga, nes pastaruoju metu žmonės ne tik mažai juda, - maistas tapo rafinuotas, koncentruotas, jame beveik nėra skaidulinių medžiagų. • Mažai judama, sėdimas darbas. • Tam tikrų vaistų vartojimas. Ilgą laiką vartojami tam tikri vaistai kietina vidurius. Tai dažniausiai kraujospūdį mažinantys, opaligei gydyti skirti vaistai, kuriuose yra daugiau aliuminio ir kalcio, vaistai nuo Parkinsono ligos. Viduriai užkietėja ir nesaikingai geriant laisvinamuosius vaistus, kai perdirginus žarnų nervines galūnėles, sutrinka žarnyno peristaltika ir išnyksta refleksas tuštintis. • Sergant skrandžio, tulžies takų, inkstų, lytinių organų ligomis, diabetu. • Esant organiniams pakitimams, tokiems kaip žarnyno navikai, uždegimai, sąaugos, pooperacinė būklė. • Endokrininės ligos (ypač hipotireozė - susilpnėjusi skydliaukės veikla). • Neurogeninės kilmės vidurių užkietėjimai galimi pažeidus nugaros arba galvos smegenis. Žinomi neuroziniai vidurių užkietėjimai sergant nervų, psichikos ligomis, depresija.
Kaip pagerinti žarnyno veiklą
1. Keiskite gyvenimo būdą. Darbą organizuokite taip, kad nebūtų kliūčių laiku pasituštinti - neslopinkite noro tuštintis vien todėl, kad nenorite nutraukti įdomaus užsiėmimo. 2. Keiskite maisto racioną ir valgymo dažnį. Nereguliari mityba, per daug vienodas maistas sutrikdo žarnyno peristaltiką ir sukelia vidurių užkietėjimą. Todėl svarbu reguliari, ritmiška mityba. Derėtų prisiminti, kad, pakeitus mitybą, tuštinimasis gali susireguliuoti po 2-3 mėnesių. Maisto produktai, kurie kietina vidurius Vidurius kietina daug kalcio turintys pieno produktai, saldumynai (šokoladas, ledai), miltiniai patiekalai (pvz., makaronai), balta duona ar bandelės, kai kurie vaisiai (greipfrutai, kriaušės, bananai, mėlynės) ar daržovės (pvz., kukurūzai), aštrūs prieskoniai, alkoholis, kava, kakava. Maisto produktai, kurie skystina vidurius Augalinės skaidulos - valgykite kuo daugiau neapdorotų grūdinių produktų, javainių ir daržovių, linų sėmenis. Žarnyno veiklą pagerina džiovinti vaisiai (slyvos, abrikosai). Virškinimą gerina ir slyvų, šeivamedžių bei raugintų kopūstų sultys. Slyvų, abrikosų, vynuogių, morkų sultys laisvina vidurius. 3. Pakankamas skysčių vartojimas. Labai dažnai žarnyno darbas sutrinka dėl skysčių trūkumo. Jų per parą žmogui reikia 1,5-2 l. Geriausiai tinka paprastas vanduo. Naudinga ryte nevalgius išgerti stiklinę sulčių ar vandens, prieš miegą - stiklinę sulčių arba kefyro. Jei nėra kontraindikacijų, gerai veikia nieko nevalgius išgertas šaukštas nerafinuoto augalinio aliejaus ar puodelis vandens, kuriame per naktį mirko keletas džiovintų slyvų. 4. Judėjimas, mankšta. Esant ilgesniems užkietėjimams, rytais reikėtų pamasažuoti pilvą. Masažuokite pilvą sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę nuo apačios iki krūtinės ir žemyn. Išmokite pilvo presą stiprinančių pratimų. Dieną po kelis kartus treniruokite pilvo raumenis: įtraukite pilvą, sulaikykite 10 sekundžių ir atpalaiduokite. Pratimą darykite 5 minutes. Jis pagerina kraujo cirkuliaciją ir suaktyvina žarnyno motorinę funkciją. Fizioterapija, masažas, gydomoji gimnastika padės normalizuoti žarnyno veiklą. Rytinė mankšta, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu padeda normalizuoti žarnyno veiklą, ypač jei darbe jums beveik visą dieną reikia sėdėti. 5. Tuštinimosi ritmas. Įpraskite tuštintis kasdien tuo pačiu metu, net kai nenorite, kadangi storoji žarna ryte būna aktyviausia, reikia stengtis pasituštinti šiuo laiku. Tuštinimosi ritmo sukūrimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių gydant vidurių užkietėjimą. 6. Medikamentinis gydymas. Kai nepadeda išvardintos priemonės, vartojami vidurių laisvinamieji vaistai, kuriuos parenka ir paskiria gydytojas, prieš tai išsiaiškinęs vidurių užkietėjimo priežastį. Vaikams • Morkų sultys - lengva vidurių laisvinamoji priemonė vaikams. • Keletą kartų per dieną duokite po pusę šaukštelio silpno ramunėlių antpilo. • Jeigu viduriai užkietėjo krūtimi žindomam kūdikiui - kreipkitės į gydytoją.
Mūsų senolių išmintis
• Susmulkintą saldymedžio šaknį sumaišykite su uogiene arba avižine koše. Kartą per dieną suvalgykite po šaukštą (nevalgę). • Į stiklinę šilto vandens įpilkite šaukštelį augalinio aliejaus ir išgerkite ryte nevalgę. • Išvirkite obuolį su nedaug vandens ir šią tyrelę lėtai valgykite (apie 15 min., nevalgę). • Suvalgykite pusę arba trečdalį šaukštelio į miltelius susmulkintos džiovintos rabarbaro šaknies ir užgerkite mėtų arba ramunėlių antpilu. Laisvinamasis poveikis pasireiškia po 8-10 val. • 5 g susmulkintų kmyno vaisių užpilkite verdančiu vandeniu ir 5 min. virkite, po to nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. • 6-7 šaukštelius tankiažiedės rūgštynės užpilkite 5 stiklinėmis vandens ir 15 min. virkite. Nukoškite ir gerkite po šaukštą kas 3 val. • 10 g gysločio sėklų užplikykite puse stiklinės verdančio vandens, kai nusistovės, nukoškite. Viską išgerkite iš karto. • 20 g jaunų juodojo šeivamedžio lapų užplikykite stikline verdančio vandens, pridėkite šaukštą medaus. Gerkite po ketvirtį stiklinės po valgio. • Dygiosios slyvos žiedų ir lapų mišinys - puiki laisvinamoji ir šlapimą varančioji priemonė. 2 šaukštus mišinio užplikykite stikline verdančio vandens. Gerkite kaip arbatą, su medumi. • Taip pat padeda švieži ar konservuoti apelsinai bei jų sultys. Tik negalima vartoti, jeigu sergate skrandžio ir žarnyno ligomis arba gastritu ir rūgštingumas yra padidėjęs.