Per keturias Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimo Eviane darbo dienas tarptautinio spaudos centro restorane buvo išgerta apie 7 tūkst. butelių vyno ir suvalgyta kone pusė tonos sūrio.
Renginio organizatoriai tikėjosi, kad iš viso pasaulio į Evianą suvažiavę 3 tūkst. žurnalistų pirmenybę teiks raudonajam vynui, todėl pasirūpino solidžiomis 2 000 metų derliaus atsargomis. Tačiau karštis - visas tas dienas termometro stulpelis atkakliai laikėsi ties 30 laipsnių padala ir oras atvėsdavo tik naktimis - pakoregavo šias prognozes.
Palikę ramybėje raudonąjį vyną, žurnalistai per pietus ir vakarienę aktyviai gaivinosi sausu baltuoju vynu, kuris į stalą nešamas atšaldytas.
Be to, daug valandų priversti išbūti tvankioje ir prastai vėdinamoje spaudos centro, įkurdinto sporto komplekso patalpose, salėje, žurnalistai noriai gėrė garsųjį Eviano mineralinį vandenį, kurio atsargos jų dėka sumažėjo daugiau nei 10 tūkst. litrų.
Iš maisto produktų, kaip papasakojo žiniasklaidos atstovus aptarnavę virėjai, "plunksnos rykliai" itin skaniai kirto vietos gamybos sūrius, kurių suvalgė kone pusę tonos, taip pat vaisius, kepinius.
Nors, mėgaudamiesi desertais, žurnalistai neužmiršo ir užkandžių bei karštųjų patiekalų.
Beje, visi šie skanumynai nebuvo gaminami vietoje. Maistas refrižeratoriais buvo vežamas iš Paryžiaus, prieš tai patikrintas specialioje laboratorijoje, o laikinojoje spaudos centro virtuvėje jį tik pašildydavo.
Iš Paryžiaus buvo komandiruota ir daugiau kaip šimtas padavėjų.
Žurnalistų maistu rūpinęsi žmonės negalėjo atsakyti į smalsuolių klausimus, kuo gi mito Didžiojo aštuoneto lyderiai, nes juos aptarnavo visai kiti virėjai ir kiti padavėjai.
Anksčiau vietos spaudoje prasprūsdavo pranešimų, kad G-8 lyderių meniu griežtai įslaptintas saugumo sumetimais. Priemonės buvo tokios griežtos, kad net specialiai atrinkti virėjai iki pat paskutinės akimirkos nežinodavo, iš kokių produktų ir kokius patiekalus gamins.
"Interfax"-BNS