Temperamentingasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco iškeps vištienos, pievagrybių ir porų pyragą, puikiai tinkantį šaltoms svaitgalių popietėms. Įdaro derinys sužavės Ali ir jis negalės sustoti ragauti tiesiai iš keptuvės.
O konditerijos virtuozas Ali šį šeštadienį nustebins laidos partnerį ingredientų kiekio mažumu, tačiau sužavės galutiniu rezultatu. Šį kartą jis supažindins televizijos žiūrovus su šveicarišku morengu ir pagamins elegantišką morengo desertą su plakta grietinėle bei šviežiomis uogomis.
Garsių šefu rekomendacijos, kokius pievagrybius geriausia rinktis patiekalams, kaip nustatyti, ar pasiekta reikiama temperatūra be virtuvinio termometro, ir kiti naudingi patarimai virtuvėje – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!
Sluoksniuotos tešlos pyragas su vištiena ir pievagrybiais
Reikės: 600 g sluoksniuotos bemielės tešlos, 500 g vištienos šlaunelių mėsos be odos, 150 g nedidelių pievagrybių, 1 poro, 0.5 l vandens, 1 sultinio kubelio, 50 ml balto sauso vyno, 50 ml riebios grietinėlės, 25 g sviesto, 2 valg. š. miltų, 1 kiaušinio, Žiupsnelio druskos, Žiupsnelio pipirų, Ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Užvirti puode vandenį ir ištirpinti jame sultinio kubelį.
Pievagrybius nuvalyti ir supjaustyti į keturias dalis. Porą gerai nuplauti ir supjaustyti siaurais pusžiedžiais. Vištieną supjaustyti stambiais kubeliais.
Aukštoje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepti porus. Kai jie suminkštėja, suberti pievagrybius, išmaišyti ir pakepinti 2-3 minutes.
Tada supilti baltą vyną, išmaišyti ir sudėti vištieną. Viską gerai apkepinti. Sumažinti kaitrą ir palikti troškintis.
Prikaistuvyje išlydyti sviestą, suberti miltus ir šluotele nuolat sparčiai maišyti iki vientisos masės.
Tada po truputį supilti sultinį ir nuolat maišyti iki vientiso padažo. Išjungti kaitrą ir supilti grietinėlę. Gerai išmaišyti ir supilti į vištienos ir pievagrybių keptuvę. Permaišyti ir patroškinti 2-3 minutes.
Kepimo formą ištepti sviestu ir tešla iškloti dugną bei sieneles. Supilti troškinį į vidų ir viršų uždengti tešla. Sandariai sujungti ir užspausti tešlos kraštelius. Pyrago paviršių ištepti plaktu kiaušiniu.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Skanaus!
Šveicariško morengo desertas
Morengui reikės: 4 kiaušinių baltymų, 200 g cukraus.
Kremui reikės: 500 ml grietinėlės, 60 g sviesto, Citrinos žievelės.
Dekoravimui reikės: 300 g šviežių aviečių, Šviežios mėtos lapelių.
Padaryti garų vonelę: dubenį padėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Tame dubenyje nuolat šluotele maišyti baltymus su cukrumi, iki jie įkais iki 50°C (arba kai su šaukštu pridėjus prie lūpos bus šilta).
Tada supilti juos į plaktuvą ir išplakti iki standžių putų. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį su antgaliu ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuoti spiralės formos norimo ir vienodo dydžio apskritimus. Kepti iki 90°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą 30 minučių. Iškepusius atvėsinti.
Į elektrinį plaktuvą supilti giretinėlę, suberti cukrų ir smulkia tarka įtarkuoti 0,5 citrinos žievelės. Išplakti iki standžios masės, bet neperplakti. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį su antgaliu.
Pilnai atvėsusius morengus padalinti į dvi lygias dalis. Vienos dalies puseles apversti ir ant jų išdėlioti avietes su tarpeliais, o tarpelius užpildyti kremu. Kitos dalies puseles uždėti ant viršaus. Ant pačio viršaus išspausti kremo ir ant jo uždėti po avietę. Dekoruoti šviežios mėtos lapeliais. Prieš patiekiant palaikyti 15 minučių šaldytuve, kad morengas šiek tiek sudrėktų ir būtų lengviau valgyti.
Skanaus!