Kaip įprasta, Elena Karalienė gamins tradicinį lietuvišką gardumyną, o Gian Luca Demarco jai atsakys su panašiu pasaulietiškos virtuvės desertu. Tačiau ar bus įmanoma nurungt grybukus?!
Grybukai tradiciją skaičiuoja jau šimtą metų
Ar pamenate tokias senovines keptuves, kuriose vaikystėje mamos ir močiutės kepdavo grybukus, voveraites ir gaidelius? Tai – daugelio mėgstamiausias vaikystės desertas. Jokie pyragai, tortai ir sausainiai nepralenkdavo šių nuostabių pyragėlių!
Neverta stebėtis, kad Lietuvoje meduoliniai grybukai savo tradiciją skaičiuoja jau šimtą metų. O vos atsiradę, išplito po visą šalį!
Ir nors anksčiau šiuo saldumynu buvo lepinamasi tik per didžiąsias šventes ar vestuves, šiandien jų nusipirkti galima kone kiekvienoje desertinėje.
Grybukų tešla dažniausiai būna arba meduolinė, arba biskvitinė, tačiau dekoruoja juos visi skirtingai. Vieni juos merkia į šokoladą, kiti – į sniego baltumo cukraus ir kiaušinio baltymo masę. Tačiau, kad ir kaip būtų paruošti, jie jau nuo pirmo kąsnio pavergia kiekvieno lietuvio širdį.
Šiems grybukams neatsispyrė ir Elena. Kaip juos pagaminti bei koks bus Gian Lucos paruoštas desertas, išvysite šio sekmadienio laidoje. O grybukų receptu E. Karalienė dalijasi nedelsdama – galbūt šis desertas taps ir jūsų savaitgalio saldžiausiu malonumu!
Senoviniai meduoliniai grybukai
Grybukams reikės:
400 gramų miltų;
250 gramų sviesto;
200 gramų grietinės;
200 gramų cukraus;
100 gramų medaus;
2 kiaušinių;
1 kiaušinio trynio (baltymas liks glajui);
1.5 šaukštelio prieskonių meduoliams;
1 šaukštelis sodos.
Glajui reikės:
200 gramų cukraus pudros;
1 kiaušinio baltymo;
1 žiupsnelio citrinos rūgšties.
Grybuko viršūnei reikės:
150 gramų juodojo šokolado;
1 šaukšto aliejaus;
šiek tiek aguonų.
Gaminimo eiga
Į prikaistuvį sudedame sviestą, cukrų ir medų. Maišome ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Įmaišome sodą ir paliekame truputį atvėsti.
Kai medaus masė pravėsta, įmaišome grietinę bei prieskonius. Mušame kiaušinius. Miltus beriame į tešlą ir maišome.
Grybukų keptuvę įkaitiname ir patepame šlakeliu aliejaus. Pilame į kepimo formą ir kepame po 2 minutes iš abiejų pusių. Iškepusius grybukus išimame iš keptuvės ir leidžiame jiems atvėsti.
Baltymą su cukraus pudra ir citrinos rūgštimi gerai išmaišome iki vientisos masės. Glajumi aptepame grybukų kotelius, kotelių apačią ir pamirkome aguonose. Leidžiame išdžiūti. Šokoladą ištirpiname, o grybukų kepurėles po vieną pamirkome tirpintame šokolade. Grybukus paliekame visiškai džiūti. Skanaus!
„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!