REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų liepa buvo karščiausias mėnuo pasaulyje nuo matavimų pradžios, penktadienį paskelbė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).  

Šių metų liepa buvo karščiausias mėnuo pasaulyje nuo matavimų pradžios, penktadienį paskelbė JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA).  

REKLAMA

„Liepa paprastai yra šilčiausias metų mėnuo pasaulyje, tačiau 2021-ųjų liepa pranoko pati save ir buvo karščiausia kada nors užfiksuota liepa ir mėnuo“, – sakė NOAA administratorius Rickas Spinradas.

„Šis naujas rekordas prisideda prie nerimą keliančio ir niokojančio kurso, kurį visam pasauliui nustatė klimato kaita“, – sakoma administratoriaus pranešime, kuriame pateikiami JAV Nacionalinių aplinkos informacijos centrų (NCEI) duomenys. 

Pasak NOAA, bendra sausumos ir vandenyno paviršiaus temperatūra praėjusį mėnesį buvo 0,93 °C aukštesnė nei XX amžiaus liepos mėnesio vidurkis, siekęs 15.8 Celsijaus laipsnio.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų liepa – karščiausia per pastaruosius 142 metus, yra vykdomi matavimai. Praėjusio mėnesio temperatūra 0,01 °C viršijo ankstesnį rekordą, užfiksuotą 2016 metų liepą ir pakartotą 2019 ir 2020 metais.

REKLAMA

ES klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ duomenimis, praėjęs mėnuo buvo trečia pagal karštumą liepa planetoje nuo matavimų pradžios.

Agentūrų duomenys neretai šiek tiek skiriasi. 

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (IPCC) paskelbė  nerimą keliančią ataskaitą, kurioje prognozuojama, kad planetos paviršiaus vidutinė temperatūra jau maždaug 2030 metais bus 1,5 °C aukštesnė, palyginti su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.   

„Mokslininkai iš viso pasaulio pateikė naujausią įvertinimą, kaip keičiasi klimatas“, – pažymėjo R. Spinradas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai blaiviai mąstyti priverčianti IPCC ataskaita, kurioje daroma išvada, kad žmogaus veiklos įtaka neabejotinai sukelia klimato kaitą, ir patvirtinama, kad šis poveikis yra plačiai paplitęs ir sparčiai stiprėja“, – pridūrė jis. 

Žmogaus įtaka akivaizdžiai yra klimato kaitos priežastis, ir patvirtinama, kad poveikis yra plačiai paplitęs ir sparčiai didėja. Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje daroma išvada, kad 1,5 Celsijaus laipsnio atšilimo riba, nustatyta Paryžiaus klimato sutartimi, bus viršyta jau maždaug 2030 metais – dešimtmečiu anksčiau, negu buvo prognozuota vos prieš trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų