REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarąją parą Lietuvoje ištyrus daugiau nei 12 tūkstančių gyventojų, nustatytas 1641 naujas koronaviruso atvejis, o 38 asmenys mirė. Daugėjant COVID-19 vakcina skiepijamų gyventojų, daugėja ir istorijų, kurios kelia klausimų dėl skaidrumo sudarant vakcinuojamų žmonių sąrašus. 

Pastarąją parą Lietuvoje ištyrus daugiau nei 12 tūkstančių gyventojų, nustatytas 1641 naujas koronaviruso atvejis, o 38 asmenys mirė. Daugėjant COVID-19 vakcina skiepijamų gyventojų, daugėja ir istorijų, kurios kelia klausimų dėl skaidrumo sudarant vakcinuojamų žmonių sąrašus. 

REKLAMA

Šilalės rajonui sulaukus vos pusantro šimto vakcinų, paaiškėjo, kad jomis paskiepytas ir privačios medicinos pagalbos paslaugas teikiančios įmonės direktorius iš Vilniaus bei jo šeimos nariai. Rajono valdžia tokiu akibrokštu pasipiktinusi, o įmonės atstovai sako, kad vadovas su šeima skiepo nusipelnė.

Vos prieš dvi savaites Lietuvą pasiekusiomis vakcinomis pirmiausia nuspręsta skiepyti medikus. Tačiau vis dažniau į viešumą kyla istorijos, kai vakciną gauna ne tie, kam prioriteto tvarka ji priklausytų. Šilalėje paskiepyti privačios medicinos paslaugas teikiančios įmonės vadovas su šeima iš Vilniaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakar teko sulaukti net ne vieno skambučio iš gyventojų, su pasipiktinimu, ar priekaištais, nes mūsų rajonas ganėtinai nedidelis, kalbos greitai sklinda, kaip atsitiko, kad su UAB „Ambulansas“ darbuotojais buvo paskiepyti 5 iš Vilniaus atvykę „Ambulanso“ vadovai ir galbūt šeimos nariai“, – socialiniame tinkle rašė Šilalės vicemeras Tadas Bartkus.

REKLAMA

Vicemerui pasidomėjus, kas iš Šilalės greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikiančios įmonės „Ambulansas“ buvo skiepijami, pastebėta viena besikartojanti pavardė. Sąraše ne tik įmonės vadovas Ričardas Ūselis, bet ir Marija Ūselienė, Vytautas Ūselis bei Simona Gilytė-Ūselienė.

„Nieko negaliu paaiškinti, mes esame pacientai ir tikriausiai Lietuvoje galioja pacientų apsaugos įstatymas“, – kalbėjo „Ambulanso“ Šilalės vedėja.

Nieko aiškinti nenorinti ir įstatymais dangstytis bandanti Loreta Kalnikaitė yra ne tik „Ambulanso“ Šilalės skyriaus vedėja, bet ir Šilalės rajono Tarybos narė. Ji priklauso Konservatorių partijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš apie pavardes nieko nežinau, aš džiaugiuosi, kad yra paskiepyti darbuotojai. Sąrašas nėra sudaromas per 5 minutes. Mes sąrašą sudarinėjome ir keitėme kokias 3 savaites ir vieni iškrenta, kiti jau gal, čia nėra 5 minučių darbas“, – kalbėjo Loreta Kalnikaitė, Šilalės „Ambulanso“ vedėja.

Pats įmonės vadovas telefonu neatsiliepė, tačiau daugiau papasakojo firmos direktorius atsakingas už kokybę. Ir pats įsirašęs į skiepijamų asmenų sąrašą.

„Jūs, kaip galvojate, ta „Ambulanso“ žmonės, jie ne rizikos zonoje? Su savo darbuotojais sergančiais Covid-19 bendravimas, paslaugų organizavimas. O kas liečia šeimos narius, taip, buvo keli šeimos nariai, kurie nuo kovo mėnesio yra mūsų įstaigoje savanoriai“, – aiškino įmonės kokybės direktorius Algirdas Radvila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad čia galbūt galvojimas, kad mažas rajonas, nieko nieko nepastebės, noras kuo greičiau pasiskiepyti, atvykom, pasiskiepijom, išvykstam ir liksim nepastebėti“, – sakė vicemeras.

Firmos atstovas sako, kad įstaigoje savanoriavo tik vadovo šeimos nariai, nes kitų savanorių rasti sudėtinga.

Ir nors judėjimas tarp šalies savivaldybių uždraustas, tiek firmos vadovybei, tiek giminaičiams tai nebuvo kliūtis.

„Buvo parašyti raštai, kad vyksta įstaigos darbuotojai, kokiu tikslu vyksta, su visais antspaudais, buvo teirautasi su kelių policija, kaip tą daryti, kad įrodyti, kad tas padalinys mūsų, mes turėjome pasiimti licenciją, viskas tas buvo padaryta ir mes paprasčiausiai keliavome. Ir antrajai vakcinai taip pat keliausime“, – pasakojo A. Radvila.

REKLAMA

Vakcinas skirstė Šilalės rajono ligoninė. Ji kreipėsi į greitosios medicinos paslaugas teikiančią „Ambulansass“, kad ši pateiktų medikų sąrašą, kurie susiduria su ligoniais ir turi būti apsaugoti nuo viruso. Iš viso Šilalės rajonui skirta apie pusantro šimto vakcinų. O vien rajono ligoninėje dirba apie 180 darbuotojų.

„Globos įstaigos, kur senelių, aišku po šitos pandemijos jų yra apmažėję, dėl mirčių, bet senelių apie 70 yra, kuriuos galėtume skiepyti, aptarnaujantis personalas, taip pat yra rajone gyventojų, kurie įeina į rizikos grupes, kuriuos galėtume skiepyti“, – apie situaciją kalbėjo T. Bartkus.

Penktadienį skelbta, kad skiepų nuo koronaviruso sulaukė ir aštuoni Vilniaus universiteto dėstytojai, nuo vasario neva ketinę pradėti darbus sostinės Žalgirio klinikoje, tačiau sutarčių su ja vis dar neturintys. Tarp jų ir Juozo Oleko dukra su vyru. 

REKLAMA

SAM: pažeidimai tiriami

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau pradėjo tyrimus dėl vakcinavimo nuo COVID-19 tvarkos pažeidimų Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje ir Šilalės greitosios medicinos pagalbos stotyje. 

Apie tai BNS informavo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstovė Aistė Šuksta. 

„Jau dabar imtasi veiksmų, pavesta specialistams ištirti visas aplinkybes“, – BNS šeštadienį sakė A. Šuksta. 

„Taip, tai yra labai blogai (...) bet pirmiausia reikia ištirti visas aplinkybes ir tuomet imtis visų teisinių veiksmų, kurie priklauso pagal procesą“, –  teigė ji. 

Pasak ministro atstovės, jei įstaiga, kurioje nustatomas pažeidimas yra pavaldi SAM, tuomet tyrimą atliks pati ministerija, o jei jos tarp steigėjų nėra, tyrimą galima pavesti atlikti ir kitai institucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu įstaiga yra savivaldybės dispozicijoje, tuomet ministras gali įpareigoti būtent savivaldybę ištirti visas aplinkybes ir imtis reikiamų teisinių veiksmų, paaiškėjus faktams, kad buvo pažeista tvarka ar įstatymas“, – sakė A. Šuksta. 

Anot jos, ministerija šiuo metu jau ruošiasi masiniam gyventojų vakcinavimui ir kalbasi su privačių klinikų asociacija dėl šių įstaigų pasitelkimo, tačiau tikėtina, jog padaugėjus įstaigų gali daugėti ir piktnaudžiavimo atvejų.

„Mes aišku labai tikimės, kad žmonės yra sąmoningi ir nebus taip piktnaudžiaujama vien tik galimybe skiepytis, tačiau jeigu pasitaikytų tokių atvejų, o dabar jau matome, kad tikėtina, jog pasitaikys, tai jie tikrai nebus praleisti pro akis ir kiekvienas atvejis atskirai bus tiriamas, bus aiškinamos aplinkybės ir tada veikiama įstatymų nustatyta tvarka“, – pabrėžė ministro atstovė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų