REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radviliškio rajone gyvenanti Dalia prieš kelias dienas pateko į nemalonią situaciją. Į Kauno klinikas su neįgaliu sūnumi vykusi moteris keturias valandas pralaukė operacijos, kol jai buvo pasakyta, kad dėl vėluojančių koronaviruso tyrimo atsakymų ji nukeliama į kitą dieną. Tuo metu Kauno klinikų atstovas atsiprašo šeimos už nepatogumus ir sako, kad kartais, deja, taip nutinka ir tyrimų rezultatai vėluoja.

Radviliškio rajone gyvenanti Dalia prieš kelias dienas pateko į nemalonią situaciją. Į Kauno klinikas su neįgaliu sūnumi vykusi moteris keturias valandas pralaukė operacijos, kol jai buvo pasakyta, kad dėl vėluojančių koronaviruso tyrimo atsakymų ji nukeliama į kitą dieną. Tuo metu Kauno klinikų atstovas atsiprašo šeimos už nepatogumus ir sako, kad kartais, deja, taip nutinka ir tyrimų rezultatai vėluoja.

REKLAMA

Keturis vaikus, tarp kurių du yra neįgalūs, viena auginanti Dalia (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – aut. past.) kreipėsi į naujienų portalo tv3.lt redakciją norėdama pasidalinti savo patirtimi, neslėpdama apmaudo ir klausdama, ar toks elgesys yra žmogiškas?

Dalia pasakoja, kad sausio 6 dieną kartu su neįgaliu septynerių metų sūnumi ji vyko į Kauno klinikas atlikti testą dėl koronaviruso:

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikui buvo suplanuota veido žandikaulio operacija, nes reikia gydyti dantukus. Jam juos užeina skaudėti taip, kad kartais ir rėkti pradeda... Jau tą dieną susidūrėme su keblumais – nors nuvažiavome paskirtu laiku, daugiau kaip pusvalandį pralaukėme lauke, kol paėmė tepinėlius, nes buvo neatnešti dokumentai.“

REKLAMA

Tiesa, moteris priduria, kad iš karto pasakė, kad sūnus visai neseniai, praėjusių metų gruodžio pabaigoje, persirgo koronavirusu, tačiau tyrimą vis vien reikėjo atlikti.

Vaikui buvo labai sunku

Taigi po atlikto koronaviruso tyrimo Dalia su sūnumi grįžo į savo namus Radviliškio rajone ir jau po kitos dienos turėjo važiuoti atgal į klinikas numatytai operacijai.

„Mes atvažiavome, koridoriuje, kur buvo vėsu ir reikėjo sėdėti su striukėmis, pralaukėme keturias valandas. Tada atėjo ir pasakė, kad operacija atidėta, nes dar nėra atsakymų dėl koronaviruso. Aš sakiau, kad vaikas neseniai yra persirgęs, bet jiems buvo neįdomu, liepė atvažiuoti pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrai yra nemalonu, kai tu atvažiuoji, lauki ir tau niekas nepraneša, kad nevažiuokit, nes nėra tyrimo rezultatų. Aš, suaugęs žmogus, galiu pakentėti, bet vaikas yra neįgalus, jam sunku tai išaiškinti, o tokie važinėjimai ne į gerą, nes jis pervargsta, tas keturias valandas buvo nevalgęs, praleidome ir vaistų dozę“, – pasipiktinimo neslepia Dalia.

Mano, kad trūksta žmogiškumo

Negana to, toks važinėjimas iš Radviliškio rajono į Kauną skaudžiai kerta ir per moters piniginę, mat ji pati nevairuoja, todėl turi ieškoti, kaip galėtų nuvykti į ligoninę:

„Mes gyvename tokioje vietoje, kur neina autobusai, reikia pasiekti arba Šeduvą, arba Panevėžį. Tai aš turiu samdyti žmones, kad mus nuvežtų iki Panevėžio, o iš ten dar važiuoti į Kauną. Pati viena auginu keturis vaikus, todėl kas antrą dieną važinėti į Kauną man kainuoja, tikrai yra nemalonu, kai tenka tai daryti be reikalo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi dar vienas Dalios 5-metis vaikas yra neįgalus, moteris turi ieškoti žmogaus, kuris galėtų ir mokėtų juo pasirūpinti, kai ji pati yra išvykusi. Todėl ji neslepia, kad susiduria su sunkumais, o tokios situacijos ją verčia jaustis blogai.

„Vis dėlto reikia truputį žiūrėti ir į žmogiškumą. Aš suprantu, kad sistema gali užlūžti ir gali nesuvaikščioti tie tyrimai, bet tada turi žmonėms pranešti, o ne versti laukti, šalti, o paskui – atsiprašom, važiuokit namo. Šitaip niekas nesidaro“, – sako moteris.

Baiminosi, kad tyrimą reikės darytis iš naujo

Visą savaitgalį Dalia neramiai laukė pirmadienio, nes nežinojo, ar tą dieną operacija įvyks – juk koronaviruso tyrimas buvo atliktas kur kas anksčiau, tad ji baiminosi, kad jo rezultatai bus pasenę.

REKLAMA

„Kai pirmadienį atvažiavome operuotis, daktaras pasakė, kad nežino, ką daryti, nes mūsų tyrimai yra per seni. Aš aiškinu, kad mus operuoti turėjo penktadienį, tačiau tada dar nebuvo atsakymų. Galiausiai pasakiau, kad vadovas kaip ir yra suderinęs, ir mums pasakęs, kad operacija bus.

Tai, kai jis pasirodė ir pasakė, kad viskas tvarkoje, pagaliau leido ją atlikti. Jei ne vadovas, tai turbūt būtų dar per naujo ėmę tyrimą ir turėtume dar laukti, vėl važinėti. Ačiū Dievui, kad viskas išsisprendė“, – lengviau atsidūsta Dalia.

Atsiprašo už nepatogumus, tačiau nežinojo, kad vaikas persirgo koronavirusu

Tuo metu Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas prof. Ričardas Kubilius atsiprašo šeimos už nepatogumus, tačiau nurodo, kad personalas nebuvo informuotas apie tai, kad 7-metis persirgo koronavirusu, todėl tyrimas ir buvo atliekamas.

REKLAMA

„Atsiprašome už nepatogumus, kuriuos teko patirti šeimai. Tam, kad būtų išvengta koronaviruso plitimo ligoninėje, dedamos visos pastangos, jog personalas turėtų kuo mažiau kontaktų su pacientais ar juos lydinčiais asmenimis, kurių COVID-19 testų atsakymai dar nėra žinomi.

Ligoninėje yra buvę situacijų, kai guldomų pacientų COVID-19 testai buvo neigiami, tačiau juos lydinčių asmenų testų atsakymai teigiami. Todėl, jei nėra žinomi COVID-19 testų atsakymai, dėl saugumo operacijos nukeliamos.

Jei žinoma, kad pacientas paskutiniu metu persirgo COVID-19 liga, testas jam nėra atliekamas. Tačiau pirminės konsultacijos metu paciento mama gydytojams nepasakė, jog vaikais jau yra persirgęs. Todėl sausio 6 dieną, jiems atvykus į Kauno klinikų COVID-19 testų atlikimo punktą, testai buvo atlikti abiem. COVID-19 punkte mama specialistams taip pat neužsiminė apie vaiko persirgimą COVID-19 liga“, – portalui tv3.lt komentuoja Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat sako, kad paprastai COVID-19 testo atsakymas prieš planinę operaciją yra gaunamas 5 valandą ryte ar kitu metu, tačiau kartais, deja, atsakymo tenka laukti ir ilgiau:

„Kadangi be testo rezultatų nebuvo galima stacionarizuoti paciento ir jo mamos, o tuo labiau ir atlikti operacijos, gydantis gydytojas paaiškino situaciją ir atsiprašė šeimos už nepatogumus. Buvo sutarta, jog operacija nukeliama. Pirmadienį buvo suteiktos visos reikiamos sveikatos priežiūros paslaugos ir sėkmingai atlikta operacija.“

Specialistas nurodo, kad Kauno klinikų Laboratorija dirba visą parą ir atsakymai keliami reguliariai. O pacientai ar juos lydintys asmenys testų rezultatus gali pasitikrinti ir patys portale e-sveikata.​​

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų