REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei turite stambias kojas, jūsų rizika susirgti hipertenzija yra daugiau nei dukart mažesnė, atskleidė naujas tyrimas. Beveik 6000 asmenų iki 60 metų tyrimas parodė, kad stambias šlaunis turintys žmonės 61 procentu rečiau serga hipertenzija.

Jei turite stambias kojas, jūsų rizika susirgti hipertenzija yra daugiau nei dukart mažesnė, atskleidė naujas tyrimas. Beveik 6000 asmenų iki 60 metų tyrimas parodė, kad stambias šlaunis turintys žmonės 61 procentu rečiau serga hipertenzija.

REKLAMA

Vyriausiasis tyrėjas Aayush Visaria iš Niudžersio medicinos mokyklos sakė: „Galiausiai šis tyrimas parodė, kad labai svarbi yra diskusija apie tai, kad esminis dalykas ne tai, kiek riebalų turime, bet kurioje vietoje. Nors tvirtai žinome, kad riebalai aplink liemenį kenkia sveikatai, to paties pasakyti negali apie riebalus ant kojų. Jei aplink šlaunis turite riebalų, greičiausiai tai – geras dalykas, kuris galbūt net saugo jus nuo hipertenzijos.“

Manoma, kad aplink šlaunis turėti riebalų yra saugiau, nei aplink liemenį, nes obuolio formos figūros žmonėms riebalai dažniau pereina į vidinius organus. A. Visaria, ketvirto kurso medicinos studentas, sako, kad tie dalyviai, kurių viso kūno riebalų audinio didesnis procentas yra ant kojų, daug rečiau sirgo hipertenzija.

REKLAMA
REKLAMA

Hipertenzija serga daugiau nei ketvirtis suaugusiųjų Didžiojoje Britanijoje. Dėl hipertenzijos gali atsirasti krešuliai, kurie nutraukia kraujotaką į širdį ar smegenis.

REKLAMA

Virtualioje erdvėje vykusiame Amerikos širdies asociacijos susitikime pristatyme pranešime buvo aptariamas sąryšis tarp trijų šios ligos tipų ir riebalų ant kojų kiekio. Tie, kurių riebalinio audinio kojose procentas buvo aukštas, daug rečiau sirgo visomis hipertenzijos formomis, lyginant su mažesnę dalį riebalinio audinio kojose turinčiais tyrimo dalyviais.

Amerikiečių tyrimo dalyvių amžiaus vidurkis buvo 37 metai, beveik pusė dalyvių buvo moteriškos lyties, o ketvirtadalis sirgo hipertenzija, kuri apibrėžiama kaip 130/80 mm Hg (gyvsidabrio milimetrų).

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis skaičius reiškia sistolinį spaudimą arterijose, plakant širdžiai. Antrasis – diastolinį spaudimą tarp širdies dūžių. Storesnes kojas turintys žmonės 61 procentu rečiau turėjo aukštą bet kurį iš dviejų, 39 procentais rečiau – sistolinį ir 53 procentais rečiau – diastolinį kraujospūdį.

Riebalinis audinys kojose buvo matuojamas specialiais rentgeno aparatais, o tuomet lyginamas su bendru riebalinio audinio kiekiu kūne. Amerikiečių tyrėjų komanda tyrimo dalyvius suskirstė į grupes pagal tai, kiek riebalinio audinio jie turėjo kojose – didelę dalį riebalinio audinio kojose turėjo atitinkamai 34 ir 39 procentai vyrų ir moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgus į amžių, lytį, rasę, etniškumą, išsilavinimą, rūkymą, alkoholio vartojimą, cholesterolio lygį bei liemens riebalus, šiems žmonėms hipertenzijos rizika vistiek išliko žema.

A. Visaria sakė: „Jei šie rezultatai būtų patvirtinti rimtesniuose, didesnės apimties tyrimuose bei tokiuose tyrimuose, kuriuose naudojami nesudėtingi matavimo metodai, pavyzdžiui, šlaunų apimties matavimas, tai galėtų turėti įtakos sveikatos apsaugai. Visai kaip liemens apimtis naudojama nustatyti pilvo srities riebalų kiekiui, taip pat ir šlaunų apimtis galėtų būti naudinga priemonė, nors ji ir nėra labai patogi ir tokių duomenų didžiajai daliai amerikiečių neturime.“

REKLAMA

Anksčiau šiais metais 9000 vyresnio amžiaus vyrų ir moterų Kinijoje tyrimas parodė panašius rezultatus. Tie vyrai, kurių šlaunų apimtis buvo didesnė nei 55 cm, ir moterys, kurių šlaunų apimtis buvo didesnė nei 54 cm, daug rečiau turėjo aukštą kraujospūdį.

Tokie rezultatai pastebėti tiek vyrams, tiek moterims, nepriklausomai nuo jų amžiaus, kūno masės indekso ir liemens apimties. Tuo tarpu tie, kurių šlaunų apimtis buvo mažesnė, nei 51 cm vyrams bei 50 cm moterims daug dažniau turėjo aukštą kraujospūdį, rašoma mirror.co.uk.

Kiniečių mokslininkų komanda teigė, kad gydytojai turėtų pradėti matuoti šlaunis nutukusiems ir viršsvorio turintiems pacientams. Tai paprastas ir nebrangus metodas, kurio efektyvumas jau įrodytas kitoms ligoms.

REKLAMA

Maža šlaunų apimtis dar yra siejama su diabetu. Praėjusiais metais buvo atliktas dar vienas tyrimas, kuris parodė, kad obuolio figūrą turinčios moterys daugiau nei triskart dažniau patiria infarktą ar insultą.

Žymios asmenybės, kurių figūra yra obuolio formos, t.y., kurių liemuo yra platesnis už klubus, yra Elizabeth Hurley, Angelina Jolie, Catherine Zeta Jones, Oprah Winfrey bei Tyra Banks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų