REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje startavo šviečiamoji iniciatyva visuomenei „Čia tik lėlė“. Jos metu skelbiama, kad būtent mūsų šalyje registruojama daugiausiai susirgusių meningokokine B tipo infekcija tarp visų Europos Sąjungos šalių. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei Airijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje. 

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje startavo šviečiamoji iniciatyva visuomenei „Čia tik lėlė“. Jos metu skelbiama, kad būtent mūsų šalyje registruojama daugiausiai susirgusių meningokokine B tipo infekcija tarp visų Europos Sąjungos šalių. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei Airijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausia apklausa rodo, kad beveik du trečdaliai tėvų, auginančių iki dešimties metų vaikus, teigia žinantys nepakankamai, kad susidarytų objektyvią nuomonę apie meningokoką B ir jo keliamą grėsmę. Tuo metu Lietuvoje taip pat netyla diskusijos – skiepyti savo vaikus ar ne. 

REKLAMA

Metų mama išrinkta, tinklaraščio „BabyBlog“ autorė Sotera Šveikauskaitė yra subūrusi nemenką mamų gerbėjų ratą, tačiau pati tikina, kad niekada viešai nesisakė nei už skiepus, nei prieš juos. Mat tai yra kiekvienos mamos pasirinkimo laisvė, o savo dukrelę Aretę ji paskiepijo nuo meningokokinės infekcijos, pasitarusi su gydytojais dirbančiais artimaisiais. 

Sotera, kada pirmą kartą išgirdote apie meningokokinę infekciją? 

Pirmą kartą apie šią infekciją išgirdau, atsiradus tokio tipo skiepams. Mano vyro mama dirbo ligoninėje ir ji papasakojo apie skiepus. Ji su savo kolegėmis profesorėmis rekomendavo skiepytis, ji dirbo ilgą laiką ir matydavo vaikus, kurie susirgdavo meningokokine infekcija ir būdavo atvežami į ligoninę. 

REKLAMA
REKLAMA

Matydama mirštančius ir sergančius vaikus, ji rekomendavo paskiepyti savo vaiką, nes meningokokas yra labai pavojingas. Mes labai pasitikime savo močiute, todėl ir priėmėme sprendimą nedelsiant pasiskiepyti. 

Kaip manote, kodėl kai kurie tėvai vis dar neskiepija savo vaikų? 

Vis dar yra labai daug žmonių, kurie yra prieš skiepus. Lietuvoje yra susidariusios dvi stovyklos, kurios aršiai diskutuoja ir konfliktuoja. 

Kiekviena mama gali pasikonsultuoti su savo gydytoju ir nuspręsti, ar ji nori skiepyti savo vaiką. Kiekvienas tėvas žino, kas būtų geriausia savo vaikui. Tačiau aš niekada neatleisčiau sau, jeigu atsitiktų nelaimė, o aš būčiau žinojusi, kad skiepas galėjo išgelbėti mano vaiką. Aš vis dėlto pasiskiepyjau ir dėl to man dabar yra daug ramiau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esu linkusi pažiūrėti, kas vyksta pasaulyje, turime medicinoje dirbančių giminių Anglijoje, taip pat domėjausi ir kitomis išsivysčiusiomis šalimis, pavyzdžiui, Šveicarija, ten taip pat skiepija vaikus nuo meningokokinės infekcijos. Tačiau aš niekada neraginu tėvų, nes, manau, kad kiekvienas turi savo nuomonę. 

Jūsų tinklaraštį seka tikrai daug Lietuvos mamų. Galbūt pastebėjote, ar tėvai turi pakankamai žinių apie meningokokinę infekciją? 

Šia tema ganėtinai daug diskutuoja įvairiuose forumuose, grupėse. Manau, kad trūksta informacijos apie tai, kas gali nutikti pasiskiepijus: kokie šalutiniai poveikiai, ar tikrai vakcina suveiks, apsaugos nuo pasekmių. Skiepas nuo meningokoko B buvo labai ilgą laiką testuotas, bet mamoms reikia garantijų, jos bijo ir nerimauja. 

REKLAMA

Nebuvau tikra, kad vakcina apsaugos nuo žaibinės formos, bet pasikalbėjusi su gydytoja, gavau daug patarimų. 

Sugrįžus šiek tiek atgal, ar gyvenime buvo tam tikras įvykis, kuris paskatino galutinai apsispręsti dėl skiepų nuo meningokokinės infekcijos? 

Aš vis dėlto nesu medikė, tačiau pasitikiu savo šeimoje esančiais medikais, kurie matė gyvus susirgimų atvejus. 

O mus labiausiai pastūmėjo skiepytis, kai į ligoninę atvežė tą pačią dieną kaip mano dukra gimusią mergaitę. Ji mirė, todėl mes kitą dieną nusprendėme paskiepyti savo vaiką.

 

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

CL Nr NP-LT-MNX-PRSR-190018, parengimo data: 2019 11 04

© 2019 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

Informaciją parengė “GlaxoSmithKline Lietuva”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų