REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno klinikose mirė moteris, kuriai įtariamas gripas, antradienį BNS patvirtino Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė.

Kauno klinikose mirė moteris, kuriai įtariamas gripas, antradienį BNS patvirtino Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, 56 metų moteris mirė sekmadienį. Ji sirgo arterine hipertenzija, o peršalimo ligos simptomus jautė ir negalavo maždaug savaitę, tačiau medicininės pagalbos kreipėsi tik praėjusį penktadienį.

REKLAMA

Parsisiųsk ir atsispausdink atmintinę kaip apsisaugoti nuo gripo ČIA!

„Ši pacientė – reikėtų pasakyti, kad tai yra įtarimas, mes kol kas neturime galutinio patvirtinimo. Yra įtarimas, nes klinikinė eiga buvo labai panaši. Ji savaitgalį atvyko pas mus į ligoninę“, – žurnalistams antradienį sakė Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis.

Pasak jo, moteris į ligoninę atvyko labai sunkios būklės, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepankamumu.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų reanimacijoje šiuo metu yra gydomi aštuoni pacientai, kuriems yra nustatytas arba įtariamas A tipo gripo sukeltas kvėpavimo funkcijos nepakankamumas, reikalaujantis dirbtinės plaučių ventiliacijos.

„Tai yra labai sunkūs pacientai, jų gyvybei yra tikrai pavojus“, – kalbėjo V.Pilvinis.

Pasak mediko, pirmasis toks pacientas atvyko prieš devynias paras, paskutinis iš aštuonių ligonių atvyko pirmadienį. Antradienį kitos ligoninės dėl pavojingų gripo atvejų į Intensyviosios terapijos kliniką nesikreipė.

„Jis (gripas - red.) labai primena prieš penkerius metus, kai buvo pandeminis gripas – jis labai primena situaciją Lietuvoje, kuri buvo prieš penkerius metus – būtent tuo kvėpavimo funkcijos nepakankamumu“, – sakė V.Pilvinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai antroji gripo auka šį sezoną. Pirmadienį pranešta, kad Vilniuje nuo šios ligos komplikacijos mirė 65 metų vyras.

Liga sparčiai plinta

Sergamumas gripu toliau auga, o gripo epidemiją jau paskelbė 16 savivaldybių, pirmadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Gripo epidemiją yra paskelbusios Alytaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos miestų, Druskininkų ir Alytaus, Ukmergės, Jurbarko, Lazdijų, Klaipėdos, Telšių, Kretingos, Varėnos, Švenčionių ir Visagino rajonų savivaldybės.

Praėjusią savaitę bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪKVTI) siekė apie 140 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Devyniose iš dešimties Lietuvos apskričių sergamumo rodiklis užfiksuotas didesnis nei epideminė ŪKVTI riba, ji siekia 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

REKLAMA

Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta apie 300 asmenų. Iš jų – 216 vaikų. 27 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Iš viso hospitalizuota dešimt nėščių moterų. Daugiausiai asmenų į ligoninę dėl gripo gydoma Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskrityse.

Kaip saugotis?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Kristina Žukauskaitė tv3.lt nurodė, kad pagrindinė gripo profilaktika – skiepai, tačiau yra ir kitų būdų apsisaugoti:

„Labai svarbi rankų higiena, reikėtų vengti kontakto su sergančiais asmenimis, kad mažiausias atstumas tarp sergančiojo ir sveiko būtų bent metras. Tada reikia kuo dažniau vėdinti patalpas, vengti masinių susibūrimo vietų, kosint ar čiaudint prisidengti burną“, – sakė K. Žukauskaitė.

REKLAMA

Ji nurodo, kad pajutus pirmuosius gripo simptomus – 38 laipsnių ir daugiau karščiavimą, gerklės, galvos, raumenų skausmą, sausą kosulį, silpnumą, vangumą – pas gydytoją kreiptis būtina ir namų sąlygomis gydytis, pasak specialistės, jokiu būdu negalima. Gripas, pažymi K. Žukauskaitė, gydomas antivirusiniais vaistais, o ne citrinomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų